Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledarna möts i debatt på kulturhuset

Under debatten som anordnades av RFSL diskuterades hbtq-frågor.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alla partiledare var inbjudna till RFSL:s debatt i kulturhuset, utom Jimmie Åkesson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin (MP) och Ulf Kristersson (M)
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtliga partiledare var överens om att man ser en ökad intolerans i samhället.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen anordnade RFSL en partiledardebatt i kulturhuset i Stockholm för att sätta ljuset på hbtq-politiska frågor. 

Medverkar gör alla riksdagspartier utom SD samt Feministiskt initiativ. 

I debatten öppnade M för att göra surrogatmödraskap lagligt i Sverige. 

– Jag tycker att det svenska samhället är moget för en sådan förändring, säger M-ledaren Ulf Kristersson efter debatten. 

Debatten anordnas av RFSL på Kulturhuset i Stockholm som en del av Stockholm Pride. 

Under den två timmar långa debatten avhandlades partiledarnas ståndpunkter i en rad olika hbtq-relaterade frågor. 

Sverigedemokraterna var inte inbjudna till debatten. 

– Vi granskar Sverigedemokraterna men vi pratar inte med dem, sa Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL och moderator i debatten, tidigare under fredagen. 


Nästan alla partiledare var på plats för debatt i kulturhuset.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick svara på påståenden 

Under en av debattens delar fick partiledarna svara på hur väl olika påståenden stämde in på deras politik genom att placera sig på en linje, Det första påståendet "Håriga ben är kvinnligt" orsakade en hel del skratt bland partiledarna. 

– En del kvinnor tycker om att inte ha hår på benen och andra tycker om att ha det. Kvinnligheten sitter inte i det, säger Stefan Löfven. 

"Kommer inte samarbeta med SD"

Partiledarna fick även svara på ja eller nej frågor genom att vifta med pride-flaggor. När påståendet "SD är ett homofobt parti som vi inte kommer att samarbeta med" dök upp viftade alla med sina flaggor. 

– Jag kommer inte samarbeta med SD, sedan är jag lite försiktigt med etiketter, säger Ulf Kristersson. 

– Det är en sak att inte samarbeta men man måste också gå ett steg längre och säga att man inte vill göra sig beroende av dem, säger Stefan Löfven. 


Ulf Kristersson gjorde det tydligt att partiet inte tänker samarbeta med SD.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Överens om växande intolerans i samhället

Samtliga partiledare är överens om att det finns en växande intolerans i samhället. 

– Det finns en rörelse med ökad tolerans och ökad insikt, samtidigt som det finns en våg med ökad intolerans. I samma dyngpöl bubblar kvinnohatet och homofobin, säger Jonas Sjöstedt (V). 

– Jag håller med Jonas, inflikar Ebba Busch Thor. 

På frågan om nazistiska och homofoba organisationer borde förbjudas är bland annat Vänsterpartiet och Moderaterna samstämda i att yttrandefriheten inte bör inskränkas, men att organisationerna däremot borde bekämpas. 

– Hets mot folkgrupp är ett brott, och då ska det bekämpas mycket mer effektivt via den lagstiftning som finns, säger Jonas Sjöstedt. 

"Man är för mjäkig ibland"

Ulf Kristersson vill inte heller att människors åsikter ska förbjudas, men riktar kritik mot polisen i deras hantering av nazistiska och homofoba organisationer. 

– Man är för mjäkig ibland. Man måste väl för sjutton kunna hålla undan nazister i Almedalen, säger han. 

Efter debatten utvecklade flera av partiledarna kring vad de ser som de viktigaste hbtq-politiska frågorna att driva i valrörelsen. 

Annie Lööf menar att den värderingskamp som hon och Centerpartiet tycker står mellan aggressiv populism och hoppfull liberalism är viktig för hbtq-samhället. 

M öppnar för surrogatmödraskap 

 – Vi kommer att driva på i värderingskampen för mänskliga fri- och rättigheter och för anständighet. Rent konkret kommer vi vilja få på plats den könstillhörighetslag som regeringen har släpat fötterna efter sig kring den här mandatperioden, säger  Annie Lööf. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson öppnade i debatten för möjligheten att göra surrogatmödraskap lagligt i Sverige. Efter debatten utvecklade han: 

– Det är många kvinnor och par i dag som har åkt till andra länder och det föds barn i Sverige som har den bakgrunden.  Det krävs ändå att vi på ett bra sätt ser till att de här barnens rättigheter tas tillvara, säger han. 

S lyfter hbtq-personers trygghet 

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna är inte av samma åsikt i frågan om surrogatmödraskap. 

– Vi är inte för det. Även om man säger att detta ska vara frivilligt så tror vi att det kommer tvingande inslag. Då är det inte kvinnan som har bestämt själv. Därför är vi emot surrogatmödraskap, säger Löfven. 

Han lyfter fram trygghetsfrågan som den viktigaste när det kommer till Socialdemokraternas politik inom området. 

– Den grundläggande frågan är trygghet. Alla människor måste kunna känna trygghet, för mig handlar det om att välfärden generellt fungerar. Då fungerar den också bättre för hbtq-personer. Vi gör det band annat i och med att vi förstärker diskrimineringslagen och hets mot folk grupp, säger Löfven. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.