Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partiledarna lägger locket på om utspelet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Partiledarna och miljöpartiets båda språkrör närvarade när decemberöverenskommelsen presenterades.
Foto: Suvad Mrkonjic

Alliansens partiledare har informerats om den moderata riksdagsledamoten Finn Bengtsson som hotar att slå sönder den så kallade "decemberöverenskommelsen" med Stefan Löfvens regering.

Men det är ingen av partiledarna – vare sig statsminister Stefan Löfven eller de andra alliansallianspartiernas ledare – som vill säga något.

– Vi ser det som en moderat angelägenhet, säger KD-ledaren Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö till Expressen.

Finn Bengtsson, 58, professor och överläkare från Linköping, säger att han inte är främmande för att spräcka decemberöverenskommelsen.

Och att han är beredd att gå emot Moderaternas partilinje om det krävs.

– Om Löfven väljer att stoppa in en förfärlig massa rent socialistisk politik i budgeten. Då finns det en gräns för hur länge jag tror att mina väljare accepterar att jag sitter och sväljer allt detta. Det skulle vara ett svek mot dem. Det måste jag ta ett ansvar för, säger han i intervjun.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf vill inte kommentera saken. Det vill inte heller FP:s Jan Björklund.

– Vi avböjer att kommentera, hälsar Jan Björklund genom sin pressekreterare Adam Alfredsson.

Inte heller KD-ledaren Göran Hägglund vill säga något.

Ana Esteban, pressekreterare hos Miljöpartiets Gustav Fridolin, säger:

– Vi avböjer att kommentera.

Vad tycker Stefan Löfven?

– Han är inte tillgänglig för en kommentar, säger hans pressekreterare Anne Ekberg.

"Det är förvånande"

Många riksdagsledamöter som Expressen har talat med tror inte riktigt att Finn Bengtsson kommer att tillåtas löpa linan ut och stjälpa överenskommelsen mellan den rödgröna regeringen och Alliansen.

Stig Henriksson, vänsterpartisten från Fagersta, som tidigare varit van vid mer än 50 procent av partirösterna i sitt distrikt, sitter nu i riksdagen. Han säger om Finn Bengtssons utspel:

– Det är förvånande. Men med den partikultur som Moderaterna har skulle jag bli väldigt förvånad om Bengtsson kommer att tillåtas att spräcka överenskommelsen som ju finns på papper.

"Märkligt"

Socialdemokraten Johan Andersson, riksdagsledamot från Motala, säger:

– Min självklara kommentar är att överenskommelsen ska hållas. Har man gjort en överenskommelse och förankrat den i partierna, ska den hållas. Sedan är det kanske olika åsikter i de olika partierna. Men blir det en birgerlig regering 2018 så gäller ju överenskommelsen också.

Mikael Dahlqvist (S) från värmländska Hagfors, säger:

– Oj, spontant låter Bengtssons utspel märkligt eftersom det finns skriftligt på att det är en överenskommelse. Där står det att man ska respektera överenskommelsen som är gjord. Han går alltså emot det egna partiet och det blir en fråga för Moderaterna att lösa internt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.