Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partiledarna får var sin kvart i SVT inför valet

Till skillnad från i partiledardebatten i Agenda får partiledarna i SVT:s nya politikserie prata ostört i 15 minuter. Foto: Alex Ljungdahl
"Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision", säger SVT:s programdirektör Jan Helin. Foto: NILS PETTER NILSSON

Partiledarna slipper svara på obekväma frågor i ny politikserie på SVT inför valet. I 15 minuter kommer de ostört att kunna presentera sin framtidsvision, uppger SVT Nyheter. 

Alla partiledare kommer att få egen sändningstid i SVT:s nya serie, "tal till nationen”, inför valet.

Under 15 minuter kommer partiledarna ostört att kunna beskriva var de ser Sverige om tio år, 2028, och hur deras politik ska föra svenska folket dit. 

I USA hör väljarna ofta politiker hålla längre sammanhängande tal. I Sverige är det dock inte särskilt vanligt, enligt SVT:s programdirektör Jan Helin. 

Partiledarna får prata ostört i SVT

– Vi hör ofta politikerna i sina utspel och i talepunkter när de försöker hamra igenom sitt budskap i intervjuer. Men vi ser de sällan försöka formulera någonting i sin helhet. Almedalen skulle vara undantaget, men det sker mitt i sommaren när alla vill ha semester och få tittar, säger han till SVT Nyheter.

"Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision", säger SVT:s programdirektör Jan Helin. Foto: NILS PETTER NILSSON

– Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision. De ska inte bara titta på nästa val utan tio år framåt. 

Granskande journalistik får vänta

Programdirektören tycker inte att det är problematiskt att lämna över tv-plattformen till partiledarna, utan att någon reporter eller moderator bryter in med följdfrågor eller rättelser. 

På SVT-reporterns fråga "Vilka problem ser du med att politikerna får tala helt okommenterat?", svarar han:

– Inga, eftersom det inte på något sätt påverkar vår granskande journalistik och allt annat som vi gör runt det här. Vi kommer naturligtvis kommentera, analysera och granska det som de säger.

Alla partier är inte ombord

SVT meddelar att de har kontaktat alla partier, men att alla inte tackat ja än. 

– Partierna har varit positiva. De tycker att det här är spännande och utmanande, säger Eva Landahl, programchef på SVT och ansvarig för valbevakningen, till SVT Nyheter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!