Till skillnad från i partiledardebatten i Agenda får partiledarna i SVT:s nya politikserie prata ostört i 15 minuter. Foto: Alex LjungdahlTill skillnad från i partiledardebatten i Agenda får partiledarna i SVT:s nya politikserie prata ostört i 15 minuter. Foto: Alex Ljungdahl
Till skillnad från i partiledardebatten i Agenda får partiledarna i SVT:s nya politikserie prata ostört i 15 minuter. Foto: Alex Ljungdahl
"Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision", säger SVT:s programdirektör Jan Helin. Foto: NILS PETTER NILSSON"Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision", säger SVT:s programdirektör Jan Helin. Foto: NILS PETTER NILSSON
"Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision", säger SVT:s programdirektör Jan Helin. Foto: NILS PETTER NILSSON

Partiledarna får var sin kvart i SVT inför valet

Publicerad

Partiledarna slipper svara på obekväma frågor i ny politikserie på SVT inför valet. I 15 minuter kommer de ostört att kunna presentera sin framtidsvision, uppger SVT Nyheter. 

Alla partiledare kommer att få egen sändningstid i SVT:s nya serie, "tal till nationen”, inför valet.

Under 15 minuter kommer partiledarna ostört att kunna beskriva var de ser Sverige om tio år, 2028, och hur deras politik ska föra svenska folket dit. 

I USA hör väljarna ofta politiker hålla längre sammanhängande tal. I Sverige är det dock inte särskilt vanligt, enligt SVT:s programdirektör Jan Helin. 

Partiledarna får prata ostört i SVT

– Vi hör ofta politikerna i sina utspel och i talepunkter när de försöker hamra igenom sitt budskap i intervjuer. Men vi ser de sällan försöka formulera någonting i sin helhet. Almedalen skulle vara undantaget, men det sker mitt i sommaren när alla vill ha semester och få tittar, säger han till SVT Nyheter.

"Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision", säger SVT:s programdirektör Jan Helin.Foto: NILS PETTER NILSSON

– Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision. De ska inte bara titta på nästa val utan tio år framåt. 

Granskande journalistik får vänta

Programdirektören tycker inte att det är problematiskt att lämna över tv-plattformen till partiledarna, utan att någon reporter eller moderator bryter in med följdfrågor eller rättelser. 

På SVT-reporterns fråga "Vilka problem ser du med att politikerna får tala helt okommenterat?", svarar han:

– Inga, eftersom det inte på något sätt påverkar vår granskande journalistik och allt annat som vi gör runt det här. Vi kommer naturligtvis kommentera, analysera och granska det som de säger.

Alla partier är inte ombord

SVT meddelar att de har kontaktat alla partier, men att alla inte tackat ja än. 

– Partierna har varit positiva. De tycker att det här är spännande och utmanande, säger Eva Landahl, programchef på SVT och ansvarig för valbevakningen, till SVT Nyheter. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag