Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Partiledarna möttes i Agendas partiledardebatt

SD-ledaren lämnade podiet under debatten i SVT.
Ulf Kristersson (M).
Foto: SVT
Stefan Löfven (S)
Foto: SVT
Per Bolund (MP).
Foto: SVT
Annie Lööf (C).
Foto: SVT
Foto: SVT
Nyamko Sabuni (L).
Foto: SVT
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: SVT
Ebba Busch Thor (KD).
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: SVT
1 / 15

Under partiledardebatten i SVT:s ”Agenda” gick Ebba Busch Thor till angrepp mot S, M och SD för att de inte kan samarbeta i migrationsfrågan.

– Anledningen till att vi inte har en vettig uppgörelse om migration är att M, S och SD inte kan sätta sig ner som tre vuxna ledare och göra upp i frågan, säger KD-ledaren.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anklagade samtidigt Stefan Löfven för att kommunerna går på knäna:

– Det är kris i kommunerna i dag och det är ert fel, Stefan Löfven, för ni gör precis som C och L säger.

Efter ett intensivt år – med en utdragen regeringsbildning, EU-val och budgetförhandlingar – möts partilederna för höstens debatt i ”Agenda” i SVT.

Ämnena som debatteras är klimat, migration, välfärd och kriminalitet.

Kriminalitet

Ebba Busch Thor och Per Bolund möttes i en duell om kriminaliteten i Sverige. KD-ledaren riktade hård kritik mot MP:s politik:

– Du försvarar fortsatt mängdrabatten som leder till att återkommande våldtäktsmän får rabatt på detta. 

Per Bolund:

– Det är en vulgarisering av verkligheten. Det viktiga är att vi har skärpt straffen med samtyckeslagen och har en av världens strängaste lagar mot våldtäkt.

Annie Lööf (C).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Per Bolund (MP).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven (S).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nyamko Sabuni (L).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson (M).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 9

Enligt Stefan Löfven har regeringen vidtagit stora åtgärder:

– Vi har varit så framgångsrika att vi har fullt i våra fängelser och häkten. Det är bra för att se till att den grova brottsligheten försvinner. Men det krävs även andra insatser för att ungdomar ska komma på banan.

SD-ledaren Jimmie Åkesson gav sig in i debatten:

– Sitter du inlåst kan du inte utsätta andra för ytterligare brott. För mig är det viktigaste att laglydiga medborgare ska känna sig trygga. De flesta brottslingar som suttit där ett tag är de förmodligen förhärdade och då kanske vi inte ska släppa ut dem alls, för vi ska inte släppa ut människor som återfaller i brottslighet. Tvärtom, samhället måste skyddas från farliga människor.

Delat land

Jimmie Åkesson och Annie Lööf möttes i en duell om ”delat land”, som SVT valt att kalla välfärdsfrågan och glesbygdskommunernas pressade läge. Inför debatten sa SD-ledaren till Expressen:

– Hon brukar slå näven i bordet och blir väldigt arg när man inte håller med henne. Vi står inför en välfärdskris om vi inte gör något och regeringen och stödpartierna har inte förstått allvaret. 

Centerpartiets ledare anser Jimmie Åkesson

I duellen efterlyste C-ledaren mer samarbete.

– Sverige står inför jättestora utmaningar. Därför måste vi samarbeta mer och jobba mer effektivt på statlig nivå. En stor utmaning är att vi behöver 2200 000 nya medarbetare inom välfärden de kommande åren, säger Annie Lööf.

Jimmie Åkesson svarade:

– Jag tycker ni brister i ansvar i att ni talar er varma i landsbygden och lansbygdsutveckling. Samtidigt ser ni inte de gigantiska behov som vi har. Ni gör inte tillräckligt i budgeten med regeringen.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt valde i stället att rikta fokus mot statsministern:

– Det är kris i kommunerna i dag och det är ert fel, Stefan Löfven, för ni gör precis som C och L säger, med skattesänkningar för de rika. Det blåbruna gänget är likadana. Det finns en annan väg. Vi kan inte ha en tävling som sänker skatten mest. 

– Det är du som röstat fram det, flikade Ebba Busch Thor in, och fick flera partiledare att skratta.

KD-ledaren uppmanar S, M och SD att göra upp om migrationen.

KD-ledaren ledde sedan in samtalet på hjärtefrågan sjukvård och beskrev hur 140 000 människor väntat ”olagligt länge på vård”:

– Ni säger att ni känner att vården inte räcker till, jag bryr mig inte om dina känslor, jag vill veta vad ni gör och ni gör inte tillräckligt. Människor väntar och får ingen hjälp.

– Jag delar att staten behöver ha en bättre styrning. Men flytta inte över ansvaret till staten. Allt löses inte om allt ska bestämmas här i Stockholm, svarade Löfven.

Jonas Sjöstedt tog återigen upp slopandet av värnskatten.

– Den största reformen ni gör, Stefan Löfven, är inte att satsa på välfärden. Det är att sänka skatten för rika män som bor i storstaden. 

Åkesson vände ryggen

Nyamko Sabuni fick försvara L:s reform:

– Tillfälligt kommer värnskatten öka klyftorna, men att behålla värnskatten minskar Sveriges attraktivitet, när det gäller att vilja få hit kompetens utifrån. 

Sabuni fick uppbackning av Annie Lööf, som svarade Sjöstedt:

– Om värnskatten hade varit den viktigaste frågan för dig hade du släppt fram en annan regering.

Jonas Sjöstedt svarade att alternativet var att släppa fram en ”ännu mer högervriden politik”.

– Jag vill inte ha den här öppna rasismen som skulle komma med dem, sade Sjöstedt bland annat.

– Menar du att Sverige skulle bli rasistiskt om vi får makten? Det var en ganska allvarlig anklagelse, ”I will not stand it”, svarade Busch Thor (KD).

Jimmie Åkesson svarade med att vända ryggen och lämna debattpodiet en stund. 

– Jag behövde bara ta en paus från det här, kände jag, säger SD-ledaren. 

Här lämnar Åkesson podiet.

Migration

Nyamko Sabuni (L) och Jonas Sjöstedt (V) möttes i en hård duell om migrationsfrågan. Sabuni poängterade att L vill ta fram ett nytt migrationssystem som värnar asylrätten och anklagade Sjöstedt att vilja kringgå asylrätten. 

– Ni vill att folk ska stanna i Sverige även om de inte har asylskäl, det var det som skapade situationen vi hade 2015. Integrationspolitik är inte Vänsterpartiets bästa gren. Vi ser parallellsamhällen och klansamhällen växa fram, säger L-ledaren.

Sjöstedt svarade:

– Jag tror att jag är bättre än dig att beskriva Vänsterpartiets politik. Vi vill värna asylrätten. Ni står för kaos. Det som händer nu är att färre får komma, men det är fritt fram att ta hit vem man vill om man är en oseriös företagare, den invandringen är stor och saknar regler. Man kan utnyttjas hänsynslöst. Människor dör på arbetsplatser. Där ger ni all makt till arbetsgivaren. 

 Sabuni anser att arbetskraftsinvandring fortsatt är nödvändigt. När människor kommer till Sverige utan asylskäl skapas marknader där människor utnyttjas, enligt L-ledaren. 

– Du säger att du respekterar asylrätten men röstade för gymnasielagen, säger hon. 

Det finns fortsatt stora spänningar i migrationsfrågan mellan de två regeringspartierna S och MP. I en intervju i Sydsvenskan tidigare i veckan sa Stefan Löfven att Sverige ”behöver ha färre asylsökande”. Det fick MP-språkrören att reagera kraftfullt och ta avstånd från utspelet.

Stefan Löfven förklarade senare att han uttalat sig som S-ledare och inte statsminister.

– Vi ska hålla kvar vid en hållbar migrationspolitik, vi ska inte tillbaka till som det var. Därför behövs gemensamma EU-regler. Det blir fel när M vill föregå EU:s beslut, säger Löfven i debatten.

Statsministern om Ulf Kristerssons anklagelser.

Busch Thors pik till S, M och SD

Jimmie Åkesson anser att det är orimligt att EU ska bestämma över svensk migrationspolitik och även Ulf Kristersson vill se ett minskat flyktingmottagande:

– Den här regeringen har vid varje givet tillfälle, systematiskt, ökat invandringen. Vi har enorma integrationsproblem. Då kan vi inte ta emot fler. Det är helt enkelt omöjligt. Jag träffar inte ett enda kommunalråd, oavsett partifärg, som säger att vi behöver mer realistisk migrationspolitik, säger M-ledaren.

Ebba Busch Thor riktade då en känga till S, M och SD om att samarbeta i frågan:

– Man kan inte göra som Löfven och leja ut frågan om migration på EU. Harmonisera nivåerna med våra nordiska grannländer. De vi hjälper ska bestå av familjer, kvinnor och särskilt utsatta. Inte bara ensamma män. Anledningen till att vi inte har en vettig uppgörelse om migration är att M, S och SD inte kan sätta sig ner som tre vuxna ledare och göra upp i frågan. Åkesson vill behålla sin kampanjfråga, Löfven talar om anständighet. Vi är det enda partiet som kan prata med alla för att uppnå resultat.

Åkesson svarade:

– Jag sätter mig gärna med Löfven, varje dag i veckan. Men det måste uppnå resultat. Jag vill inte ha ett MP-alibi med extremistisk politik. 

Åkessons stöd till Kristersson om kärnkraft.

Klimatet

Stefan Löfven och Ulf Kristersson möttes i en debatt om klimatfrågan. Statsministern har tidigare använt uttrycket ”fossilhögern” om oppositionens klimatpolitik. 

– Det står fritt att investera i kärnkraft, men ingen gör det. Det hjälper inte Pågen att vilja satsa på kärnkraft som ligger i framtiden, vi behöver el här och nu, säger Löfven.

Kommentaren att Pågen behöver el här och nu ledde till att Ebba Busch Thor reagerade. KD-ledaren poängterade att det är skillnad på el och effekt i stamnäten. Sverige har elöverskott men problem med eltillförseln på vissa platser leder till effektbrist, som i fallet med Pågen i Skåne.

– Det är pinsamt att statsministern inte har koll på skillnaden mellan el och effekt. För vi har effektbrist på topplasttimmarna. Och det kommer vi fortsätta ha om vi ska ställa om hela transportsektorn och industrin, säger Busch Thor. 

Ulf Kristersson anser att det är ”historiskt misstag” att avveckla kärnkraften. M-ledaren poängterade att Stefan Löfven bytt hållning i frågan sedan tiden som IF Metall-ordförande. I sitt svar gjorde statsministern klart att han kan hålla isär begreppen kring el och överföringskapacitet:

– Det är inte brist på el, det vi ska investera i är överföringskapaciteten. Tro mig Kristersson, jag har också varit orolig, när jag var IF Metalls ordförande, kring kärnkraften och hur det ska bli. Nu ser jag helt nya möjligheter, svarade Löfven.

Klimatdebatten präglas även av klyftorna mellan stad och landsbygd.

Per Bolund (MP) vill fasa ut bensin och diesel inom 10 år, tills dess behöver bensinskatten höjas, enligt Bolund. Annie Lööf (C) slår ett slag för ojämlikheten på landsbygden.

MP-språkröret efter sin första partiledardebatt i SVT.

– Det är orimligt att människor i glesbygd och landsbygd ska betala hela notan i gröna omställningen. Många är beroende av bilen. Därför måste vi lägga stort fokus på att ställa om från fossilt till förnybart, säger hon. 

Att förutsättningarna är olika är partiledarna överens om.

– Alla har inte tunnelbana till jobbet, säger Ulf Kristersson som förespråkar elektrifieringen i trafiken.

– Vi ser att det sker en rejäl förändring. Man gör det lite för enkelt för sig, att beskriva det som att människor på landet är klimatförnekare, så är det inte. Människor på landsbygden är beroende av ett bra klimat och vill vara med i omställningen. Människor som vill göra rätt ska kunna göra rätt, säger Stefan Löfven.

Moderaternas partiledare duellerade mot Stefan Löfven om klimatet.

Hålltider för debatten

Kl. 20 – 21

Klimatet

Duell: Stefan Löfven (S) – Ulf Kristersson (M)

Därefter debatt med samtliga.

Migrationen

Duell: Nyamko Sabuni (L) – Jonas Sjöstedt (V)

Debatt med samtliga.


Kl 21.15 – 22.15

Delat land (välfärd)

Duell: Annie Lööf (C) – Jimmie Åkesson (SD)

Debatt med samtliga.

Kriminalitet

Duell: Per Bolund (MP) – Ebba Busch Thor (KD)

Debatt med samtliga.


Källa: SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.