Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledarens drag för att stoppa brexit

En misstroendeförklaring kan riktas mot Boris Johnson.
Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn.Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Boris Johnson.Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn gör allt i sin makt för att blockera en ”hård brexit”. 

I ett öppet brev skickat till de politiska ledarna i Storbritannien föreslår han en omröstning om misstroendeförklaring mot premiärminister Boris Johnson.

I juli valdes Boris Johnson in som premiärminister i Storbritannien. Han tog över efter Theresa May, som avgick efter kritik mot hennes hantering av brexit.

Boris Johnson har lovat att landet ska lämna EU den 31 oktober ”eller dö - oavsett vad som händer”. Detta har mötts av hård kritik från hans motståndare som menar att alla parter skulle förlora på att lämna utan avtal.

Det brittiska underhuset har tidigare röstat mot en avtalslös brexit, även kallad en ”hård brexit”. Men det finns ingen lagtext som hindrar regeringen och landets premiärminister från att genomföra detta, och gå emot underhusets vilja.

Vill rösta bort Johnson

Det har fått Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn att ta till en annan metod: Rösta bort Boris Johnson.

I ett öppet brev som Corbyn har publicerat på Twitter, uppmanar han de övriga partiledarna att rösta för en misstroendeförklaring mot Johnson, för att han sedan själv söka husets förtroende och leda en temporär regering med mål att genomföra ett nyval.

I det allmänna valet kommer Labour arbeta för att folket ska få rösta om villkoren för att lämna EU, och även om möjligheten att stanna i EU”, skriver Corbyn i brevet där han inte specificerar när en eventuell omröstning ska hållas.  

https://twitter.com/jeremycorbyn/status/1161751909788782594

Boris Johnson blev ansiktet utåt för ”Leave”-kampanjen inför folkomröstningen år 2016, och trumpetade bland annat falskeligen att Storbritannien skulle ”ta tillbaka kontrollen” över 350 miljoner pund per vecka som de skulle kunna spendera på sjukvården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.