Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partiledaren hängdes ut som knarkbrottsling

Svarar i egen video på Twitter: ”Polisanmält”
Rebecca Weidmo Uvell.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Mikail Yüksel säger att han polisanmält Rebecca Weidmo Uvell och Bulletin.
Foto: JENS CHRISTIAN
Tino Sanandaji, Bulletins ägare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nyans partiledare Mikail Yüksel hängs felaktigt ut som dömd knarkbrottsling i en text publicerad av högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell. 

Uppgifterna återgavs i en artikel på nyhetssajten Bulletin.

Nu svarar Yüksel med en polisanmälan.

– Jag har polisanmält Rebecca, med flera, samt tidningen Bulletin för grovt förtal, säger han i en Twitter-video.

Det relativt nystartade partiet Nyans riktar sig till minoritetsgrupper i utsatta områden – företrädesvis muslimer – och leds av den uteslutna C-politikern Mikail Yüksel. 

Den kända högerdebattören och opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell skriver i en text med rubriken ”Partiledaren för Nyans brottsliga förflutna” på sin hemsida att Yüksel dömts till flera års fängelse för grovt narkotikabrott. 

”Det hade ju varit fint om någon i media i stället för att ge honom gratis PR hela tiden hade orkat göra lite research så de kan ställa relevanta frågor om det här”, skriver hon bland annat i texten.

Problemet är bara att det rör sig om fel person. Personen som Weidmo Uvell skriver om är inte Nyans Mikail Yüksel utan någon annan.

Uvell: ”Jag avpublicerade”

Efter att flera personer uppmärksammat Weidmo Uvells felaktiga publicering i sociala medier har hon tagit bort den från sin hemsida.

”Jag avpublicerade eftersom jag måste dubbelkolla nya uppgifter. Jag vill inte anklaga fel person,” skriver Weidmo Uvell i ett sms till Expressen. Då hade texten legat ute i flera timmar.

Weidmo Uvells artikel låg ute i flera timmar.
Foto: SKÄRMDUMP

Texten plockades även upp av nyhetssajten Bulletin som återgav uppgifterna i en egen artikel. Bulletins artikel avpublicerades senare.

Mikail Yüksel har kommenterat saken via Twitter. I en video säger han bland annat:

– Rebecca Uvell skriver att jag skulle vara dömt för narkotikabrott 2012. Det är inte jag. Det är en annan person, säger Yüksel bland annat.

Han säger vidare att han har polisanmält Rebecca Weidmo Uvell och flera andra personer för grovt förtal. Han säger också att han anmält nyhetssajten Bulletin för detsamma.

I ett senare Twitterinlägg skriver Mikail Yüksel:

”Hur kan man råka sprida en felaktig uppgift om att någon suttit i fängelse för grovt narkotikabrott?”

Bulletin ber om ursäkt

Tino Sanandaji är Bulletins ägare. Han säger att det var ett misstag att publicera artikeln, att den avpublicerades så fort man insåg misstaget och att man publicerar en rättelse.

Han kommenterar Yüksels påstådda polisanmälan om grovt förtal så här:

– Förtal måste vara uppsåtligt, det här var inte uppsåtligt. Det var inte avsiktligt att peka ut honom och jag har svårt att tro att det här fälls. Däremot har jag förståelse för att han blir upprörd för att han blir uthängd på ett orättvist sätt. Naturligtvis är vi skyldiga honom en ursäkt, säger Tino Sanandaji.

Bulletin
Foto: SKÄRMDUMP

Rebecca Weidmo Uvell är en känd borgerlig opinionsbildare med klar högerprofil. Hon bloggar, poddar och skriver böcker och artiklar. Förra året meddelade hon att hon skulle kandidera till riksdagen för Moderaterna. Hon kallar sig själv ”högerspöket vänstern älskar att hata” enligt sin Facebooksida.

Expressen har varit i kontakt med Mikail Yüksel som uppger att han anmält Rebecca Weidmo Uvell och Bulletin för grovt förtal, men att han inte har ytterligare kommentarer att ge.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.