Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partiledare är inga outtröttliga robotar

NY BOK. Anna Kinberg Batra skriver om sin korta tid som partiledare i "Inifrån". Foto: Christian Örnberg.
NY BOK. Anna Kinberg Batra skriver om sin korta tid som partiledare i "Inifrån". Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Kinberg Batras bok ”Inifrån” är inget politiskt peptalk. Snarare en avskräckande historia om hur det är att verka som partiledare i en turbulent tid där livebevakning är nyhetsnorm.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Det börjar direkt, redan innan hon har bestämt sig om hon vill ta ledartröjan. Catharina Elmsäter-Svärd säger i oktober 2014 till SVT att hon inte står till förfogande att axla Fredrik Reinfeldts roll, vilket gör att Kinberg Batra plötsligt framstår som den enda kandidaten. 

 

Hon skriver att det i ett modernt medieklimat ”inte längre betydde att det blev ett inslag i 'Rapport' på kvällen, utan att nyheten nu publicerades omedelbart på webben, i detta fall 11.14 på förmiddagen”.

Alla nås omedelbart av uttalandet. Kinberg Batra rusar då från finansutskottets sal för att undkomma journalisterna som hon förstår är på väg. Hon vet att promenaden bara tar några minuter för reportrarna. 

Moderaternas pressavdelning är i upplösning efter det förlorade valet, men Kinberg Batra lyckas hinna in till Reinfeldts rum för en stunds vägledning och stängd dörr.

En annan, mer parodisk, bild av det uppskruvade medietempot är när riksdagens hemsida av misstag råkar skriva att Jan Björklund avgått, vilket omedelbart pushas av Aftonbladet. Andra stora medier hakar på. Alltsammans visar sig snart vara ett tekniskt missöde. När en så trovärdig källa uppger något är det lätt att flasha först, och fråga sedan.

Jan Björklund. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Politiker har i modern tid visserligen alltid upplevt sig jagade av journalister. Men Kinberg Batras bok fångar känslan av den nya hastigheten när alla stora mediehus rapporterar online. Det är lätt att glömma att det bara var några år sedan som SVT och Sveriges Radio på allvar hoppade på live-tåget.

Jag känner nästan pulsen gå upp bara av att läsa ”Inifrån”. Medan en partiledare (och statsminister) som Göran Persson ofta skröt om att han tog en tupplur mitt på dagen, arbetar Kinberg Batra i vad som framstår som ett ständigt beredskapsläge.

 

Boken skildrar också ingående den plågsamma självmedvetenhet som uppstår när man hela tiden speglas och bedöms, inte minst som kvinna. Ska hon le eller inte le i kameran? Kommer maskan i strumpbyxan att synas?

Själv minns jag nu lite skamset hur jag gav Kinberg Batra två getingar i retorikbetyg efter hennes tal i Almedalen 2015 med motiveringen att hon lät som en GPS-navigator. Omdömet plockades upp av nyhetstjänsten Omni, vars idé är att blixtsnabbt vinkla upp och sprida andras redan vinklade grejer.

Den förra Moderatledaren lärde sig också tidigt i sin karriär att ett enda misslyckat uttalande – ”stockholmare är smartare än lantisar”– kan bli förödande. Det gjorde henne ytterst medveten om att ”varje ord som sägs i medier kan användas emot en, minst 20 år framåt”. Försök själv att spänna av under sådana förhållanden.

 

Anna Kinberg Batra hade problem som varken berodde på medierna eller hennes egen förmåga att kommunicera Moderaternas politik. Det räcker att nämna Decemberöverenskommelsen.

Men jag tror att det hetsigare nyhetstempot, förstärkt av sociala medier, bidragit till en ökad rastlöshet i partierna. Orkar de i dag låta en ledare mogna och ha några kämpiga år när bevakningen sker i realtid? Påminnelserna om svagheterna blir så många. Varken Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt var några omedelbara succéer. Varför krävde partiet då det av Kinberg Batra? 

Hennes bok ger nyttiga perspektiv till såväl medier som politiker. Partiledare är inga outtröttliga robotar, även om de under pressen att jämt "leverera” kan låta som sådana.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson "Mediekollen".

Hänt i veckan

FÖRLORARE. Expressen skänkte 50 000 kronor till insamlingen för att ge Dawit-boken till alla EU-parlamentariker. Men målet på 200 000 kronor hade inte nåtts när deadline gick ut i går kväll.

KINA. Kungen uppges ställa in sin resa till Kina på grund av det diplomatiska spelet för att få den svenske förläggaren Gui Minhai fri, rapporterar Di. 

VINNARE. Expressens David Baas fick i torsdags Stora journalistpriset för sina granskningar av hat och högerextremism.