M-ledaren Anna Kinberg Batra tog kritiserade Löfven för att lova lösningar utan att backa upp dem med resultat och nämnde bland annat migrationsöverenskommelser med andra länder: Foto: SVT.M-ledaren Anna Kinberg Batra tog kritiserade Löfven för att lova lösningar utan att backa upp dem med resultat och nämnde bland annat migrationsöverenskommelser med andra länder: Foto: SVT.
M-ledaren Anna Kinberg Batra tog kritiserade Löfven för att lova lösningar utan att backa upp dem med resultat och nämnde bland annat migrationsöverenskommelser med andra länder:  Foto: SVT.
Jimmie Åkesson (SD) riktade kritik mot att regeringen upphävt id-kontrollerna. Foto: SVT.Jimmie Åkesson (SD) riktade kritik mot att regeringen upphävt id-kontrollerna. Foto: SVT.
Jimmie Åkesson (SD) riktade kritik mot att regeringen upphävt id-kontrollerna. Foto: SVT.

Partiledardebatten – i fyra ronder

Publicerad

Så här gick det till när partiledarna möttes i Agenda – rond för rond.

Det hettade till ordentligt i debatten om lag och ordning där Isabella Lövin (MP) angrep SD för deras trovärdighet i rättsfrågor:

– Sverigedemokraterna har en högre kriminell frekvens i sin riksdagsgrupp än svenska samhället i övrigt, säger hon.

SD-ledaren Jimmie Åkesson försvarade sig och pekade sedan ut en öm punkt hos Centerpartiet och alliansen – regeringsfrågan.

– Hur ska du få majoritet för er politik utan oss? säger han.

Partiledarna i de åtta riksdagspartierna möttes i en stor debatt i SVT Agenda på söndagskvällen.

Samtliga partiledare för de åtta riksdagspartierna debatterade sjukvård, invandring/integration, skola samt lag och ordning.

ROND 1: Invandring/Integration

Först ut att möta varandra i en duell var Stefan Löfven (S) mot Anna Kinberg Batra. Duon drabbade samman direkt i en ordväxling om integrationen med fokus på arbetslösheten och hur väl regeringen lyckats.

Löfven kritiserade hur M gjort när de hade regeringsmakten.

– Vad gjorde ni för de arbetslösa? Ni ordnade något som heter lotsar. Det handlade om att man hällde pengar över skumraskfigurer, säger Löfven.

M-ledaren gick till motangrepp och tryckte till med:

– Att stå här och le för att det är högkonjunktur ger inga nya jobb, säger hon i Agenda.

När övriga partiledare släpptes in för att debattera integrationen passade Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) på att rikta kritik mot att regeringen upphävt id-kontrollerna mot den danska gränsen.

Anna Kinberg Batra tog ny sats och kritiserade Löfven för att lova lösningar utan att backa upp dem med resultat och nämnde bland annat migrationsöverenskommelser med andra länder:

– Det duger inte att prata om hur det borde vara, man måste agera också.

Stefan Löfven bet tillbaka:

– Jag förstår att du inte vet vad som händer i förhandlingarna, för du sitter inte i dem – men det gör vi.

Annie Lööf (C) gav sig på regeringen och riktade frän kritik mot Stefan Löfven. C-ledaren menar att arbetslöshetssiffrorna är dopade tack vare rådande högkonjunktur och att regeringen misslyckats med sina jobbsatsningar.

– Det är fler som har varit i rymden nu än som har ett traineejobb, säger hon.

Björklund: ”Är inte Jesus”

Jan Björklund anslöt sig till kritikerkören och drog en biblisk parallell när han illustrerade sin kritik mot regeringen.

– Jag tror att Jesus mättade 5 000 personer med två bröd och fem fiskar, men Stefan Löfven - du är inte Jesus, säger han.

Stefan Löfven försvarade regeringspolitiken och slog sedan tillbaka:

– Ni har en verklighetsuppfattning som är falsk.

 

LÄS MER: Annie Lööfs pik till Stefan Löfven

 

ROND 2: Sjukvård

I andra duellen möttes V-ledaren Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor i ämnet sjukvård. Sjöstedt riktade hård kritik mot alliansens privatiseringar av vården och attackerade Busch Thor för vad hennes tidigare partiledare gjort.

– Är det okej att en tidigare socialminister, er tidigare partiledare, går direkt från att ha privatiserat sjukvården till att bli avlönad av de som tjänar pengar på privatiseringar?

Ebba Busch Thor replikerade snabbt:

– Jag tycker det är bättre att tidigare politiker har ett riktigt jobb, än att leva av skattebetalarnas pengar – som din gamla partiledare gör, säger hon.

Före detta KD-ledaren Göran Hägglund arbetar bland annat för vårdjätten Aleris – initialt med statsrådspension, men sedan ett år tillbaka utan.

Medan Lars Ohly (V) har berättat att han haft svårt att hitta nytt jobb.

 

LÄS MER: Lågt förtroende för Anna Kinberg Batra

 

Löfven: ”Ett fall för Lyxfällan”

Det hettade även till mellan statsministern och SD-ledaren i sjukvårdsfrågan. Löfven kritiserade att Åkesson vill satsa miljarder på bland annat sjukvård, men samtidigt sänka skatter.

– Herr Åkesson, hur ska du få råd med allting? Här är det ner med skatteintäkter men högre satsningar? Du kommer inte att ha råd. Sverigedemokraternas budget är ett fall för Lyxfällan, säger hon.

Jimmie Åkesson blev irriterad över påhoppet och replikerade och hävdade att Löfven ljög:

– Det är inte första gången herr Löfven misslyckas med att läsa vår budget. Det tycker jag är anmärkningsvärt, säger han.

SD har lagt en budget med skattesänkningar och där man säger nej till en rad skatthöjningar däribland – höjd inkomstskatt, kemikalieskatt och bensinskatt. Samtidigt vill man spara på utgifter till invandring och satsa 7 miljarder kronor på offentliga jobb. Att partiets ekonomiska politik skulle sakna miljardbelopp är inte klarlagt.

Partiledarna diskuterade även vårdköer och Annie Lööf hävdade att Stefan Löfven “borde ligga sömnlös på nätterna” med anledning av hur vårdköerna växt sedan nuvarande regering tog över makten och hänvisade sedan till de S-ledda landstingen i Jämtland och Norrbotten.

Stefan Löfven kontrade med att de socialdemokratiska landstingen i Kalmar och Östergötland “ligger bäst till i många avseenden”. Jan Björklund tog sedan upp Stockholm och Halland, som har de kortaste vårdköerna för specialistvård om man tittar på statistik över hur stor del av vårdgarantin som är uppfylld.

Rond 3: Lag och ordning

Jimmie Åkesson duellerade mot Annie Lööf i ämnet lag och ordning. C-ledaren öppnade med att trycka på alla satsningar partiet vill göra.

– Jag vill se fler poliser, vi lägger 10 miljarder de kommande åren att stärka hela rättskedjan. Straffen ska skärpas så att vi har de verktyg som krävs för att kunna lösa brott. Brott begås men det blir inga fällande domar, säger hon och nämner även stärkt vittnesskydd.

Jimmie Åkesson svarade med en stoppboll:

– Jag håller med om allt, säger han och pausar innan han går till motangrepp där han kritiserar C för att ha lagt lite pengar på polisen i sin tidigare budget – och för att partiet inte vill samarbeta med SD.

C-ledaren avfärdade att partiet kommer bilda regering med SD. Åkesson höll sig kvar i ämnet och lutade sig mot opinionsläget – där SD parkerat på andraplatsen i flera opinionsundersökningar.

– Hur ska du få majoritet för er politik utan oss? frågade han Lööf.

Lövins SD-angrepp

När övriga partiledare bjöds in för att debattera ämnet hettade det till ordentligt. Isabella Lövin ifrågasatte SD och Anna Kinberg Batras trovärdighet i rättsfrågor – då M öppnat dörren för ett SD-samarbete.

– Sverigedemokraterna har en högre kriminell frekvens i sin riksdagsgrupp än svenska samhället i övrigt, säger hon och konstaterar att det klingar falskt.

Jimmie Åkesson blev förnärmad av påhoppet:

– Ska vi föra debatten på den nivån, vet jag inte om jag vill vara med, säger han.

 

LÄS MER: Klimatfrågan nobbas – skarp kritik mot SVT

 

ROND 4: Skolan

I sista duellen möttes Isabella Lövin (MP) och Jan Björklund (L) om skolan. L-ledaren började med att diskutera svenska skolresultat och slog fast att det var den förra regeringens arbete som lett till lyftet i senaste Pisa-undersökningen.

– Det beror på de stora utbildningsreformer som alliansregeringen genomförde, säger han.

MP-språkröret högg direkt:

– Under din tid som skolminister sjönk skolresultaten som en sten, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är lite övermaga att ta åt sig äran för det arbete som lärare gjort.

Sjöstedt: ”Flumskola”

V-ledaren Jonas Sjöstedt tog chansen att hoppa på Jan Björklund, tidigare utbildningsminister, så fort debatten breddades till övriga deltagare.

– Det är en flumskola vi har nu, Jan Björklund. Skolor går i konkurs och vi har friskolor som gör lite som de vill, säger Jonas Sjöstedt.

Jan Björklund försvarade sig med att majoriteten av friskolorna sköter sig och återkom till L-linjen om ett förstatligande av den kommunala skolan.

– Finns det oseriösa aktörer ska de inte få driva friskolor, och det har funnits oseriösa aktörer, säger han.

Björklund: ”Sluta tramsa”

Stefan Löfven passade på att ge ett ideologiskt tjuvnyp till Björklund:

– Du vill förstatliga skolan, är inte det socialism? säger Löfven och river ner skratt från publiken.

Jan Björklund protesterar:

– Sluta tramsa!

Relaterade ämnen
Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag