Kevin McCarthy, Republikanernas ledare i representanthuset, säger i det bandade samtalet att han tror att Trump avlönas av Putin. Foto: Cliff Owen / AP/ TTKevin McCarthy, Republikanernas ledare i representanthuset, säger i det bandade samtalet att han tror att Trump avlönas av Putin. Foto: Cliff Owen / AP/ TT
Kevin McCarthy, Republikanernas ledare i representanthuset, säger i det bandade samtalet att han tror att Trump avlönas av Putin. Foto: Cliff Owen / AP/ TT
Enligt Vita huset handlar det hela om ett dåligt skämt. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP/ TTEnligt Vita huset handlar det hela om ett dåligt skämt. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP/ TT
Enligt Vita huset handlar det hela om ett dåligt skämt. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP/ TT

Partikamraten: Trump är på Putins lönelista

Publicerad

Trump står på Putins lönelista.

Anklagelsen kommer från en av presidentens närmaste allierade – Kevin McCarthy, det Republikanska partiets gruppledare i representanthuset.

– Jag svär vid gud, säger han när partikamraterna skrattade åt hans påstående, skriver Washington Post.

Vita huset kallar uttalandet "ett misslyckat skämt".

Det var ungefär en månad innan Donald Trump utsågs till det Republikanska partiets kandidat i det amerikanska valet som Kevin McCarthy ska ha kommit med den kontroversiella anklagelsen. Uttalandet, att Donald Trump står på Vladimir Putins lönelista, ska ha gjorts under en privat konversation med andra partikamrater.

– Det finns två personer som jag tror Putin betalar: Rohrabacher och Trump, säger han i en bandad inspelning från 2016 som Washington Post tagit del av.

Dana Rohrabacher är en republikansk ledamot i representanthuset från Kalifornien som är känd för att vara en stark förespråkare för Putin och Ryssland.

Kevin McCarthy: "Jag svär vid gud"

Några partikamrater som var med vid tillfället började skratta åt hans uttalande om Putin och Trump men fick genast svar på tal.

– Jag svär vid gud, sa McCarthy.

Dana Rohrabacher.Foto: Axel Öberg

Vita husets talman, Paul Ryan, satte genast stopp för konversationen och bad de närvarande att inte föra anklagelsen vidare:

– Inga läckor... Det är så vi bevisar att vi är en riktig familj här, säger han på inspelningen enligt Washington Post.

Uttalandet hölls också hemligt... i nästan ett års tid.

Paul Ryan ska ha satt stopp för samtalet omedelbart.Foto: J. Scott Applewhite / AP/ TT

Vita huset: "Ett misslyckat skämt"

Republikanen Evan McMullin, som i höstas kampanjade som oberoende kandidat mot Trump, var en av dem som var med på mötet i juni förra året. Han bekräftar McCarthys uttalande för Washington Post:

– Det är sant att gruppledaren i representanthuset, McCarthy sa att han trodde att Trump fanns med på Kremls lönelista.

Putin.Foto: EPA / TT

Brendan Buck, talesperson för Vita hustes talman Paul Ryan, förnekar dock att uttalandet gjorts.

– Det hände aldrig. Bara tanken på att McCarthy skulle hävda detta är absurt och lögn, säger han till Washington Post.

När Washington Post förklarade att han kommer att citeras i tidningen ville han tydliggöra vad han menade:

– Den här ett år gamla konversationen var givetvis bara ett sätt att skämta. Ingen trodde att gruppledaren i representanthuset var allvarlig när han hävdade att Donald Trump eller någon av våra partimedlemmar betalades av ryssarna.

– Det var ett misslyckat skämt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag