Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Partiet har svårt att svälja Sabunis yvighet”

Nyamko Sabuni. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Karin Olsson, kulturchef Expressen, köper inte Nyamko Sabunis krishantering. Foto: OLLE SPORRONG

Nyamko Sabunis krishantering efter det uppmärksammade utspelet om migration och mångfald kan väl bli hennes fall. 

Det säger Expressens kulturchef Karin Olsson i det nya avsnittet av Politikpodden.

– Jag tror att Liberalerna skulle kunna växa med Sabuni men partiet har svårt att svälja hennes yvighet och tuffa linje i de här känsliga frågorna. 

https://embed.acast.com/politikpodden/10.annieloofarsomenralphlauren-reklamnarhonreserilandet?autoplay

Veckans avsnitt av Politikpodden handlar om stad och land och klassklyftor, unga som skolstrejkar för klimatet och vuxna över hela Sverige som knyter näven mot högt pris på bränsle.  

Författaren och krönikören Patrik Lundberg som i flera texter tagit strid för ”arbetarklassens och landsbygdens osjungna hjältar och hjältinnor”, ger sin förklaring till varför politiker hellre pratar om Greta Thunberg än bensinuppror - och Expressens kulturchef Karin Olsson spanar om politiker som ”klär upp sig” när de reser i landet. 

– Varje gång jag ser Annie Lööf eller Ulf Kristersson göra en resa ut på landet och ska instagramma om det, har de jeans, rutig skjorta och väldigt rena gummistövlar. Det ser ut som om de ska vara med i reklam för Ralph Lauren. Det är underhållande att se hur det liksom mer blir en stilfråga, säger Karin Olsson. 

Politikpodden om partiledarstriden i Liberalerna

Men framför allt handlar veckans Politikpodden om partiledarstriden i Liberalerna. Karin Olsson tror att Nyamko Sabunis chanser minskade efter utspelet om migration och mångfald. 

– Hon hade inget lysande utgångsläge att bli partiledare redan innan, efter det här blir det väldigt mycket svårare. 

– Många säger om Nyamko Sabuni att hon med detta skulle vara ”i fas med tiden”. Nu är det som att hon tar ett steg till. Jag tror att hon säger vad hon tycker, även om hon uttrycker sig oförsiktigt minst sagt, säger Karin Olsson som att vurporna efteråt och pratet om ”fluff” inte var en krishantering som höll. 

– Det är naturligtvis struntprat, det är i de direkta citaten hon säger de här sakerna. 

Patrik Lundberg som i podcasten slår ett slag för kompromisskandidaten Johan Pehrson, säger vidare: 

– Jag kan förstå Nyamko Sabuni. Liberalerna är ett så litet parti i dag och jag tror att majoriteten, nio av tio, är emot hennes sätt att ändra sig och tänker ”stå för vad du har sagt”, men Nyamko Sabuni behöver behöver inte nio av tio, det räcker med den tionde. 

Patrik Lundberg skriver krönikor i Expressen och gästar Politikpodden för att prata om klass och landsbygd. Foto: OLLE SPORRONG
Här är kommande dagarnas väderprognos