Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partierna splittrade om rätten till inseminering

Foto: Sven Lindwall

STOCKHOLM. Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna vill att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning. Partierna väljer nu att gå vidare i frågan utan Kristdemokraterna.

"Vi är övertygade om att människors lämplighet som förälder inte avgörs av huruvida man lever i en parrelation eller inte", skriver partiernas gruppledare i socialutskottet i Svenska Dagbladet, och föreslår en lagändring.

I april förra året var KD emot och då valde samtliga allianspartier att rösta nej.

Eftersom assisterad befruktning i dag endast erbjuds kvinnor som är gifta eller sambor har konsekvensen blivit att många söker sig utomlands för att få hjälp med att skaffa barn.

"Många kvinnor lever i dag som ensamstående, men med en stor längtan efter barn. Jag är övertygad om att det är förmågan att kunna ge barnet kärlek och omsorg som är avgörande för en trygg uppväxt – inte om man lever i en parrelation eller inte", skriver socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) i ett pressmeddelande.

– Vi tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag. Alla barn har rätt till sina föräldrar. Det man nu är i färd med att göra är att skapa en lag som avskaffar vissa barns rätt till en förälder, säger KD-ledaren Göran Hägglund till TT.

Han säger att behovet av föräldrars närvaro i alla andra sammanhang lyfts fram i samhället.

– Det behövs fler pappor i barns liv, inte färre.

Att föräldrapar i många fall separerar går inte att jämföra med att tillåta assisterad befruktning för ensamstående kvinnor, tycker Hägglund.

– Går de skilda vägar har båda fortfarande ett ansvar. I det här fallet har lagen som utgångspunkt att vissa barn inte ska ha en pappa.

TT: Kan det här splittra regeringspartiernas samarbete?

– Det är klart att det här inte är bra för vårt samarbete. Men vi kommer att fortsätta att samarbeta, även om vi tycker att de andra partierna här har hamnat på en riktigt dålig position, säger Hägglund.

– Vi har brottats med den här frågan i många år. Vi har bestämt motsatt oss några förslag från av regeringen på den här punkten. Jag är besviken, för jag tror inte det här skapar det barnvänliga trygga samhället.

Göran Hägglund betonar att det inte handlar om rätten till en biologisk förälder, och att en av parterna vid en spermadonation i dag tar på sig föräldraskapet.

– I det här fallet finns ingen pappa. Ingen som kan dela ansvaret med den enda föräldern. Det är väldigt olyckligt ur barnets synvinkel.

TT: Men det kanske kommer in en till förälder i barnets liv senare.

– Det här gäller en ensamstående kvinna och själva idén är att kvinnan ska kunna fortsätta vara ensam ansvarig för barnet.

RFSL välkomnar

– Vi välkomnar initiativet från riksdagsledamöterna och hoppas att regeringen kommer med ett lagförslag på området, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL).

Han säger att det är en fråga som RFSL har drivit en lång tid.

– Vi menar att alla människor ska ha möjligheten att få barn oavsett relationsstatus. På samma sätt som vi har jobbat för att lesbiska ska få assisterad befruktning ska ensamstående kunna få det.

TT: Socialministern anser att det här innebär att man lagstiftar bort barnets rätt till två föräldrar.

– Det är en problematisk utgångspunkt. Många barn växer upp med bara en förälder Sverige i dag. Hägglund degraderar därmed dessa föräldrar och säger att deras föräldraskap är sämre än andras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.