Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partierna samlas om skolan - facken nöjda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Riksdagens partier ropar om nationell samling i skolfrågan från båda sidor blockgränsen.

I mitten står två nöjda lärarfack.

– Jag har verkligen ingenting emot att partier på båda sidor blocken tävlar om att göra viktiga och bra saker för skolan, säger Bo Jansson, Lärarnas riksförbunds ordförande.

Utbildningsminister Jan Björklund presenterar i dag 10 punkter för att vända resultaten i den svenska skolan tillsammans med lärarfacken, Sveriges kommuner och landsting, och Friskolornas riksförbund.

– Inte sedan efterkrigstiden har vi haft en sådan enighet mellan parterna i skofrågan, säger Jan Björklund.

Den breda överenskommelsen innehåller bland annat förändringar som ska höja läraryrkets status och lönenivåer, minska administrationen och lyfta upp metodiken i utlärningen tydligare än förut. Det brukar vara regeringen som kallar till nationell samling, men för en knapp månad sedan gick Stefan Löfven ut och gjorde exakt det. S-ledarens möte om skolan med parterna är planerat till nästa måndag den 10 juni. Nu hann utbildningsminister Jan Björklund före.

Är det en slump att överenskommelsen om skolan kommer nu, så tätt inpå Socialdemokraternas inbjudan till nationell samling?

– Slump är det nog inte. Att alla ägnar sig åt det samtidigt är för att vi alla ser problemen. Det är viktigt för Sverige att vi uppmärksammar det. Den enighet som S har efterfrågat har vi uppnått nu, säger Jan Björklund.

Tiopunktsprogrammet för att stärka läraryrkets attraktivitet ses av båda lärarfacken som en framgång.

– Det är oerhört viktigt att vi nu ser en helt ny ton i den skolpolitiska diskussionen. Sveriges lärare och elever behöver långsiktiga lösningar. Framförallt höjda löner och minska pressen och stressen ligger högst på listan. Jag välkomnar nästa steg att Socialdemokraterna också vill diskutera det här för det ger en helt annan långsiktighet och hållbarhet. Vi har drivit en blocköverskridande linje länge, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.