Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partierna samlas om skolan - facken nöjda

Riksdagens partier ropar om nationell samling i skolfrågan från båda sidor blockgränsen.

I mitten står två nöjda lärarfack.

– Jag har verkligen ingenting emot att partier på båda sidor blocken tävlar om att göra viktiga och bra saker för skolan, säger Bo Jansson, Lärarnas riksförbunds ordförande.

Utbildningsminister Jan Björklund presenterar i dag 10 punkter för att vända resultaten i den svenska skolan tillsammans med lärarfacken, Sveriges kommuner och landsting, och Friskolornas riksförbund.

– Inte sedan efterkrigstiden har vi haft en sådan enighet mellan parterna i skofrågan, säger Jan Björklund.

Den breda överenskommelsen innehåller bland annat förändringar som ska höja läraryrkets status och lönenivåer, minska administrationen och lyfta upp metodiken i utlärningen tydligare än förut. Det brukar vara regeringen som kallar till nationell samling, men för en knapp månad sedan gick Stefan Löfven ut och gjorde exakt det. S-ledarens möte om skolan med parterna är planerat till nästa måndag den 10 juni. Nu hann utbildningsminister Jan Björklund före.

Är det en slump att överenskommelsen om skolan kommer nu, så tätt inpå Socialdemokraternas inbjudan till nationell samling?

– Slump är det nog inte. Att alla ägnar sig åt det samtidigt är för att vi alla ser problemen. Det är viktigt för Sverige att vi uppmärksammar det. Den enighet som S har efterfrågat har vi uppnått nu, säger Jan Björklund.

Tiopunktsprogrammet för att stärka läraryrkets attraktivitet ses av båda lärarfacken som en framgång.

– Det är oerhört viktigt att vi nu ser en helt ny ton i den skolpolitiska diskussionen. Sveriges lärare och elever behöver långsiktiga lösningar. Framförallt höjda löner och minska pressen och stressen ligger högst på listan. Jag välkomnar nästa steg att Socialdemokraterna också vill diskutera det här för det ger en helt annan långsiktighet och hållbarhet. Vi har drivit en blocköverskridande linje länge, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!