Efter dagens möte mellan alla åtta riksdagspartier i migrationskommittén står det nu klart att det inte kommer att bli något brett helhetsförslag.
I stället kommer migrationskommittén att lägga fram ett förslag utifrån de ursprungliga direktiven, där varje del får stöd av hoppande majoriteter.
I regeringen finns det fortfarande en tydlig spricka. Miljöpartiet vill ha en mer generös lagstiftning än Socialdemokraterna.
Rikard Larsson (S) vill inte svara på hur det ska kunna bli ett lagförslag som båda regeringspartierna står bakom.
– Den frågan får man ställa när man kommer dit i processen, säger han.
En lösning som har diskuterats är att Socialdemokraterna gör upp med de andra partierna i riksdagens utskott, i de frågor där Miljöpartiet tycker annorlunda.
På frågan om det är en möjlighet att få igenom lagen på det sättet svarar Rikard Larsson bara att politiken måste igenom ”på ett eller annat sätt”.
Socialdemokraterna meddelade i går att man slutar driva det så kallade riktmärket för migrationspolitiken, ett slags mål för hur många som ska komma till Sverige. Men partiet tycker fortfarande att Sveriges invandring ska stå i proportion till andra EU-länder.
– I sak står vi för exakt samma sak som vi sagt hela tiden, säger Rikard Larsson.
MP vill komma överens med C och L
Annika Hirvonen Falk säger att Miljöpartiet kommer att fortsätta kämpa i regeringen för permanenta uppehållstillstånd, att fler anhöriginvandrare ska få komma till Sverige och att fler ska få komma till Sverige av ömmande skäl.
– Nu behöver regeringen förhandla ihop en helhet som vi kan lägga fram på riksdagens bord, säger Annika Hirvonen Falk.
Vad händer med de frågor ni inte är överens om?
– Där börjar ju förhandlingarna nu, säger hon.
Annika Hirvonen Falk tänker sig ett lagförslag som får stöd främst av Liberalerna och Centerpartiet. Men Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm ser inte det som ett alternativ.
– Det blir inte en långsiktigt hållbar lösning. Vi måste få en överenskommelse med bredare förankring än så, säger Fredrik Malm.
Hur ska det gå till?
– Jag vet inte uppriktigt sagt. Antingen får regeringen lägga en proposition. Klarar de inte av det, då måste frågan hanteras i riksdagen, säger Fredrik Malm.
Centerpartiets Jonny Cato säger att han får återkomma om möjligheterna att komma överens i en annan konstellation.
– I dagsläget är inga nya förhandlingar planerade, säger han.
SD: ”Misslyckande av regeringen”
Moderaterna kallar tisdagens överenskommelse med hoppande majoriteter för ”en tummetott”.
– I praktiken har man skalat bort de svåra frågorna, som målet om hur många ska få komma hit och söka asyl. Det handlar om hur de som fått ett nej också återvänder, där har vi misslyckats fullständigt, säger Maria Malmer Stenergard (M).
Även Sverigedemokraterna var missnöjda.
– Nu blir det i stället en tjänstemannaprodukt av betänkandet som saknar politisk förankring från något håll och som kommer vara oanvändbar för att ersätta den tillfälliga lagen. Det är ett stort misslyckande av regeringen och ett svek inför väljarna, skriver Jimmie Åkesson i ett mejl till Expressen.
Den tillfälliga lagen går ut sommaren 2021. Då måste en ny lag vara på plats, annars träder den gamla, mer generösa lagen med bland annat permanenta uppehållstillstånd i kraft igen.