Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partierna lägger locket på om nya uppgifterna

Trots de nya uppgifterna som pekar på att det är Ryssland som ligger bakom den främmande undervattensverksamheten väljer Peter Hultqvist att lägga locket på.

Expressen sökte försvarsministern i hans sommarstuga i Borlänge under lördagskvällen men blev hänvisade till pressekreteraren.

"Vi hänvisar till tidigare kommentarer", skriver försvarsminister Peter Hultqvist pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms till Expressen.

Det var under fredagen som Försvarsmakten inledde den stora operationen i Stockholms skärgård efter att det kommit uppgifter om främmande undervattensverksamhet.

Och under lördagskvällen kom det nya uppgifter från Svenska Dagbladet om att en rysk skadad ubåt kan finnas i skärgården.

Men trots de nya uppgifterna som pekar mot att det är Ryssland som ligger bakom intrånget på svenskt vatten väljer riksdagspartierna att lägga locket på.

VIll inte kommentera

Expressen var i går kväll vid Peter Hultqvists sommarstuga i Borlänge, men blev hänvisade till pressekreteraren.

"Vi hänvisar till tidigare kommentarer och i övrigt till FM (Försvarsmakten. Red.anm.)", skriver Peter Hultqvists pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms till Expressen.

Också statsminister Stefan Löfven vägrar genom sin pressekreterare Odd Guteland att kommentera händelseutvecklingen - utan hänvisar till försvarsministern.

Vänsterpartiet kommenterar uppgifterna om den ryska ubåten så här:

– Det är väldigt, väldigt allvarliga uppgifter. Om det visar sig stämma är det väldigt allvarligt, säger Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Hur ser de på de här uppgifterna?

– Jag tycker att man i lugn och ro ska analysera när man har all fakta på bordet, jag vill inte spekulera i motiven.

Om det är så att man har fått upp signaler från en rysk båt, har Försvarsmakten gjort tillräckliga insatser då?

– Det kan jag inte bedöma, det är den operativa ledningen som ska fatta de besluten. Det är allt jag kan säga om det.

- Jag tycker det är för tidigt att dra allt för stora slutsatser vad man ska göra, det är som sagt allvarliga uppgifter om det stämmer och det får man ta därefter. Det är för tidigt att säga i kväll vad man ska göra.

Mikael Jansson, Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson säger:

- Ryska regeringen bör nu meddela den svenska vad man vet om sin ubåt i detta läge. Om Ryssland inte respekterar vårt territorium måste vi visa fasthet i alla lägen. Vi står bakom den svenska regeringen om den agerar kraftfullt.

Ylva Westlund på Folkpartiets pressjour säger att Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet inte är tillägning under kvällen.

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna lägger locket på.

Expressen har även sökt de försvarspolitiska talespersonerna för Miljöpartiet utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.