Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partierna kände till vapenavtalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
fick veta 2010. Försvarsminister Sten Tolgfors vill inte kommentera saudiavtalet till Expressens Ingvar Hedlund i går kväll - men redan i maj 2010 fick de politiska ledamöterna i Exportkontrollrådet kännedom om planerna. Därmed fick även alla riksdagspartier informationen - liksom regeringen. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Alla riksdagspartier fick i maj 2010 veta att Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

Exportkontrollrådet informerades om att FOI tänkte lära diktaturen att tillverka sprängämnen, visar hemligstämplade dokument som Sveriges Radios "Ekot" tagit del av.

- Vi hade naturligtvis en ordentlig diskussion om detta, säger Björn Leivik, före detta moderat riksdagsman i Exportkontrollrådet.

Sveriges Radios "Ekots" reportrar Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman avslöjade i tisdags att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerade att hjälpa diktaturen Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Projektet inleddes 2007 och kallades internt för "Simoom".

Både Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors har inte velat svara på frågan om de kände till planerna på vapen­fabriken. Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund sade i går till Expressen att de inte kände till att det fanns sådana planer.

Expressens Ingvar Hedlund mötte Tolgfors i går kväll:

- Jag ser att detta är en hemlig handling. Jag har ingen möjlighet att kommentera sekretess­belagd information, alldeles oavsett om den ligger på en nyhets­redaktions hemsida eller inte. Jag är bunden av att det råder sekretess.

Men det blev redan i maj 2010 känt för ledamöter från alla riksdagspartier att det fanns planer på en vapenfabrik.

I en hemligstämplad promemoria från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som Ekot tagit del av beskrivs projektet "Simoom" i detalj. Där står hur man planerade att bygga anläggningar för bland annat framställning av sprängämnen. Där står också att man planerade att träna saudiaraber på svensk mark.

"En ordentlig diskussion"

Denna promemoria togs fram inför ett möte med exportkontrollrådet, EKR, den 5 maj 2010, då riksdagsledamöterna i rådet fick detaljerad information om planerna.

Björn Leivik, före detta moderat riksdagsledamot, var med på mötet.

- Vi hade naturligtvis en ordentlig diskussion om detta, säger han.

Även Göran Lennmarker, före detta M-riksdagsman och ledamot i rådet, bekräftar att de fick information om projektet "Simoom".

"Inget ärende för rådet"

- Det var inget ärende för be­handling, men vi fick information om detta på ett möte, säger han.

På dokumentet framgår också att två personer på UD fått var sitt exemplar. Dessutom sitter alltid tjänstemän från UD och försvarsdepartemnetet med på EKR:s möten.

Med andra ord fick också regeringen information om planerna på en vapenfabrik.

"Ekot" avslöjade i tisdags att FOI använt sig av bulvanföretaget SSTI, ett bolag man bildat för att sköta kontakterna med Saudi­arabien. Men FOI bestämde sig i februari 2010 för att avbryta upplägget med SSTI. Dokumentet som nu avslöjas visar att man ändå valde att fortsätta med planerna.

I stället ville man anlita ett helt externt bolag, Grontmij Installationspartner AB, för byggnationerna i Saudiarabien. FOI skulle enligt dokumentet fungera som råd­givare till saudi­araberna och Grontmij.

ISP bekräftar för Expressen att EKR fått information om projektet "Simoom", men att man inte fått in någon an­sökan att ta ställning till.

FAKTA

Det gör Exportkontrollrådet

Exportkontrollrådet (EKR) är ett särskilt parlamentariskt rådgivande organ för exportkontrollfrågor som bistår Inspektionen för strategiska produkter, ISP, med uttolkningen av riktlinjerna i de enskilda ärendena.

Diskussioner inom EKR avser ärenden där ISP behöver råd inför ställningstaganden. Detta kan exempelvis gälla nya mottagarländer, länder där utvecklingen nödvändiggör en ny prövning eller situationer som fordrar en särskild uttolkning av riktlinjernas anvisningar.

Ordförande för rådet är ISP:s generaldirektör.

Källa: ISP.SE

Politikerna i rådet maj 2010

Dåvarande riksdagsledamöter:

Jan Andersson C

Annicka Engblom M

Björn Leivik M

Göran Lennmarker M

Else-Marie Lindgren KD

Peder Pedersen V

Lars Johansson S

Tone Tingsgård S

Tidigare riksdagsledamöter:

Lennart Rohdin FP

Majléne Westerlund Panke S

Lars Ångström MP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.