Foto: Pantelis Saitas / Epa / Scanpix
 Foto: Pantelis Saitas / Epa / Scanpix

Parlamentet sa ja till omstritt sparpaket

Publicerad

Greklands parlament har godkänt det omstridda sparpaketet.

Debatten pågick nästan ända fram till midnatt.

Den grekiska regeringen kom i fredags överens om kraftiga nedskärningar för att leva upp till EU:s och Internationella valutafondens krav, så att man kan beviljas ett nytt räddningslån på 130 miljarder euro.

150 000 statliga jobb ska bort under en treårsperiod, minimilönen ska sänkas med 22 procent och pensionerna ska sänkas, uppger Reuters.

Nedskärningarna är omstridda, och flera regeringsmedlemmar och parlamentsledamöter har den senaste veckan lämnat sina uppdrag i protest.

Högerpartiet Laos hoppade i fredags av regeringskoalitionen och sa före omröstningen att man inte skulle stödja förslaget.

Sparpaketet väntades ändå gå igenom eftersom de två regeringspartier som backade upp förslaget, socialistiska Pasok och konservativa Ny Demokrati, hade 236 av de 300 platserna i parlamentet.

Sa ja till sparpaketet

Debatten om åtstramningarna inleddes tidigt på eftermiddagen i parlamentet i Aten och pågick ända till sent på kvällen. Omröstningen gick sedan som förväntat – parlamentet godkände sparpaketet, uppger AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag