Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parlamentet röstar nej till hård brexit – vill ha avtal

Theresa May, premiärminister för Storbritannien. Foto: JUSTIN NG / STELLA PICTURES/RETNA/AVALON.RED B4867
Brexit-förespråkare demonstrerar utanför brittiska parlamentet. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Parlamentet röstade som väntat nej till en hård brexit. 

Ödesfrågan avgjordes med 43 rösters marginal. 

Under torsdagen ska parlamentet rösta om det ska begäras ytterligare förhandlingstid av EU – och nästa vecka kan det hållas en ny omröstning om avtalet. 

Lika väntat som det under tisdagen var att brittiska parlamentet skulle rösta nej till premiärminister Theresa Mays andra brexit-avtal – lika väntat var det att de under onsdagen skulle rösta nej till att lämna EU utan avtal.  

Hård brexit-omröstning avgjord med 43 röster

321 röstade för att utesluta ett utträde utan avtal 

278 röstade mot att utesluta ett utträde utan avtal 

Däremot kan Storbritannien fortfarande lämna EU utan ett avtal eftersom de först måste komma överens med EU. Det tidigare avtalet, som EU och Theresa May var överens om, röstades ned i parlamentet på tisdagen. 

Labour-ledaren Jeremy Corbyn menar att dagens beslut innebär att Storbritannien inte har något annat val än att skjuta på brexit. 

– Låt oss hitta en lösning för att hantera krisen som det här landet står inför, säger han efter omröstningen. 

May: ”Huset måste ta konsekvenserna”

Theresa May menar att brexit riskerar att skjutas upp en lång tid – och att Storbritannien därmed kommer delta i valet till Europaparlamentet. 

– Jag tror inte det vore den rätta utgången. Huset måste ta konsekvenserna för besluten det har fattat. 

Regeringen har föreslagit en ny omröstning om det kritiserade utträdelseavtalet senast onsdag nästa vecka. En hård brexit fruktas av både Storbritannien och EU. 

Innan gårdagens omröstning fortsatte Theresa May att hålla fast vid sin brexit-lösning – trots att det lidit ett förkrossande nederlag i omröstningen. 

– Jag kanske inte har min egen röst men jag förstår landets röst, sa Theresa May, som kom tillbaka hes efter brexit-förhandlingarna med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tidigare i veckan. 

Att hon står fast vid sitt nedröstade brexit-avtal har på sina håll väckt ilska. 

Hård brexit fruktas av både Storbritannien och EU. 

– Fattas det inte några andra beslut så kommer britterna att krascha ur EU – och då är det en allvarlig situation, sa Sverige EU-minister Hans Dahlgren under tisdagen. 

 

 

Theresa May fortsatte hålla fast vid sin lösning

Innan onsdagens omröstning fortsatte Theresa May att hålla fast vid sin brexit-lösning – trots att det lidit ett förkrossande nederlag i omröstningen. 

Det rapporterar BBC

– Jag kanske inte har min egen röst men jag förstår landets röst, sa Theresa May, som kom tillbaka hes efter brexit-förhandlingarna med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tidigare i veckan. 

Att hon står fast vid sitt nedröstade brexit-avtal har på sina håll väckt ilska. 

Jess Philips, parlamentsledamot för oppositionspartiet Labour, sa under onsdagen att hon är ”riktigt, riktigt illamående” över Theresa Mays inställning, rapporterar Sky News

Finansminister Philip Hammond vädjade innan omröstningen om att det ska slutas en tvärpolitisk överenskommelse kring brexit. 

Under torsdagen ska en omröstning kring huruvida Storbritannien ska begära förlängd tidsfrist för EU-utträde hållas i parlamentet. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.