Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parken Zoos chef
tar time out

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Helena Olsson lämnar sin tjänst som djurparkschef tillfälligt.

Parken Zoos hårt kritiserade djurparkschef Helena Olsson slutar tillfälligt som parkchef, uppger Ekuriren.se och TV4 News.

Frysrummet där man förvarat döda djur ska dessutom städas ur.

– Man kommer att ta bort alla döda djurkroppar, säger parkens vd Torbjörn Bergvall till Ekuriren.se.

Nu kallar jordbruksverket dessutom till krismöte för att se över djurhanteringen i Sveriges djurparker.

Helena Olsson, djurparkschef på Parken Zoo i Eskilstuna, lämnar sin tjänst tillfälligt, uppger TV4 News. Parken Zoo har kritiserats kraftigt för sin djurhållning i såväl lokala medier som i TV4:s program Kalla Fakta.

Nu ska en utomstående grupp granska Olssons arbete sedan det uppdagats att hon i Kalla Fakta inte talat sanning gällande att ett stort antal djurparksdjur ska ha avlivats och sedan förvarats i frys under flera års tid.

– Jag har gjort en överenskommelse med Helena, och hon är med omedelbar verkan tjänstebefriad tills en oberoende utredning tar fram fakta om det som har lagts fram i medierna, säger Torbjörn Bergvall till Ekuriren.se.

Fram tills utredningen kring Helena Olssons arbete är klar kommer Rolf König, tidigare administrativ chef för Parken Zoo, att få tjänsten som tillförordnad djurparkschef, uppger Ekuriren.se.

– Han kommer direkt att inleda ett kvalitetssäkringsarbete av rutiner inom vår djurpark, säger Bergvall till Ekuriren.se.

Helena Olsson har bland annat sagt i Kalla Fakta att tre pumor har avlivats för att de var för gamla. I själva verket var två av de avlivade djuren puma-ungar. Ett antal av parkens sällsynta bongoantiloper avlivades också. Men Olsson uppgav ändå till Kalla Fakta att de hade flyttats. I programmet visades även hur döda djur låg staplade i ett skjul i parken, delvis täcka av is och snö. Enligt programmet ska djuren ha förvarats i frysar under flera års tid.

– Vi kommer även att titta på den andra styrelsefrågan som man kom med, och det är ju då frysrummet. Det håller nu på att städas ur, och man kommer att ta bort alla döda djurkroppar, säger Bergvall.

Till följd av kritiken mot bland annat Parken Zoo och Ölands djurpark den senaste veckan har jordbruksverket nu kallat till krismöte med samtliga omkring 20 djurparksledningar i Sverige.

– Vi vill agera så snabbt som möjligt och har kommit överens med Svenska djurparksföreningen om att hålla mötet redan nästa vecka. Samtliga ledningar för de ca 20 djurparker som är medlemmar i föreningen kallas till mötet. Representanter från de länsstyrelser som har många djurparker i sina län kommer också att bjudas in, skriver jordbruksverket i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.