Karim Cheurfi var 39 år och tidigare känd för att utgöra ett hot mot Frankrike. Franska myndigheter har beskrivit honom som en extremist. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESKarim Cheurfi var 39 år och tidigare känd för att utgöra ett hot mot Frankrike. Franska myndigheter har beskrivit honom som en extremist. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Karim Cheurfi var 39 år och tidigare känd för att utgöra ett hot mot Frankrike. Franska myndigheter har beskrivit honom som en extremist.  Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Den franska trafikpolisen Xavier Jugele dödades i attacken. Ytterligare två poliser blev allvarligt skottskadade innan terroristen blev nerskjuten av en fjärde polis som befann sig i närheten. Foto: Kamil Zihnioglu / AP TT NYHETSBYRÅNDen franska trafikpolisen Xavier Jugele dödades i attacken. Ytterligare två poliser blev allvarligt skottskadade innan terroristen blev nerskjuten av en fjärde polis som befann sig i närheten. Foto: Kamil Zihnioglu / AP TT NYHETSBYRÅN
Den franska trafikpolisen Xavier Jugele dödades i attacken. Ytterligare två poliser blev allvarligt skottskadade innan terroristen blev nerskjuten av en fjärde polis som befann sig i närheten. Foto: Kamil Zihnioglu / AP TT NYHETSBYRÅN

Paristerrorist greps två månader före dådet

Publicerad

Terroristen som dödades i torsdagens attack på Champs-Élysées i Paris greps för två månader sedan efter att ha försökt köpa vapen.

Nu undrar fransmännen hur Karim Cheurfi kunde gå fri.

– Han hatade polisen, säger en granne enligt Daily Mail.

Terrordådet i korthet

• Vid 20.50 på torsdagskvällen öppnade en man beväpnad med ett automatvapen eld mot polismän som var i tjänst på paradgatan Champs Elyseé. Mannen dödade en polis och skadade två andra, en av dem lättare och den andre svårare.

• Mannen kom till platsen i en bil. Bilen stannade vid en polisbuss med polismän både inuti och på trottoaren intill. Attentatsmannen kom ut ur sitt fordon och öppnade omedelbart eld. Mannen körde sedan i väg och skadade ytterligare två polismän allvarligt. Polismännens kolleger öppnade eld mot skytten och dödade honom.

• I attentatsmannens bil fann man högar av vapen, inklusive hagelgevär och knivar.

• IS har tagit på sig dådet och uppger att Karim Cheurfi var känd under krigarsmeknamnet Abu Yousuf al-Belgiki, som betyder "den belgiske" på arabiska.

• Han ska ha varit känd av säkerhetstjänsten DSGI och hade övervakats.

Franska säkerhetstjänsten misslyckades med att stoppa IS-terroristen som under torsdagskvällen sköt ihjäl en fransk polis och skadade ytterligare två, på Champs-Élysées i Paris. Detta trots att han redan var på säkerhetstjänsten terrorlista.

Nu undrar fransmännen hur polisen kunde misslyckas när han så sent som för två månader sedan greps.

Då försökte terroristen köpa vapen med det uttalade syftet att skjuta poliser. Han greps, men släpptes senare på grund av brist på bevis, skriver Daily Mail.

 

LÄS MER: Polis ihjälskjuten på Champs-Elysées

 

Terroristen, vid namn Karim Cheurfi, sköts till döds av polisen efter att han utförde attacken på torsdagskvällen. I hans bil hittades flera vapen, inklusive ett hagelgevär och knivar.

När man genomsökte den dödsskjutne terroristens bil fann man en handskriven lapp där Cheurfi uttrycker sitt stöd till terrorgruppen IS. Lappen är tagen för vidare undersökning av fransk polis. Man ska även ha funnit mannens identitetshandlingar och en koran i bilen, enligt den franska tidningen La Dépêche.

IS tagit på sig attacken

Den franska trafikpolisen som dödades i attacken var 37-årige Xavier Jugele, som uppges ha dött omedelbart till följd av ett skott i huvudet. Ytterligare två poliser blev allvarligt skottskadade innan terroristen blev nerskjuten av en fjärde polis som befann sig i närheten. En utländsk kvinnlig turist ska också ha blivit träffad av en rikoschett, då hon passerade platsen i samband med att attacken inträffade.

Karim Cheurfi var känd under krigarsmeknamnet Abu Yousuf al-Belgiki.Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

IS har tagit på sig dådet och uppger att Karim Cheurfi var känd under krigarsmeknamnet Abu Yousuf al-Belgiki, som betyder "den belgiske" på arabiska.

Tidigare känd som extremist

Karim Cheurfi var 39 år och tidigare känd för att utgöra ett hot mot Frankrike. Franska myndigheter har beskrivit honom som en extremist. Han var tidigare dömd till 20 års fängelse för mordförsök. Två av männen han försökte döda då var poliser. Detta enligt uppgifter i Le Parisien. Straffet reducerades senare till 15 år.

Enligt Daily Mail radikaliserades Cheurfi troligtvis under de senare åren i fängelset. Han släpptes fri förra året.

LÄS MER: 6 punkter: Det vet vi om attentatet i Paris

Enligt grannen och vännen Hakim, föddes Cheurfi i Frankrike och hade algeriskt påbrå då mamman kommer från Algeriet. Cheurfi beskyllde polisen i Frankrike för att ha förstört hans liv. Enligt Hakim ska terroristen inte ha besökt öppna moskéer för att delta i böner, utan fascinerats av jihadistisk propaganda via internet.

– Karim deltog inte i böner, han drack alkohol och tittade på jihadistisk propaganda. Han var inte en bra muslim, han var en förlorad själ. Han hade inga vänner, ingen flickvän och gick aldrig ut. Han stannade hemma hela dagen och tittade på saker på internet, säger grannen Hakim, 50, till Daily Mail.

– Han beskyllde polisen för att ha förstört hans liv. Han sköt mot polisen under ett inbrott och fick 15 års fängelse. Han var bara 20 år när det hände. Han hatade polisen och var anti polisen. Han brukade svära åt poliser på gatan, kalla dem för idioter. Han brydde sig inte, säger Hakim.

Flera misstänkta

Polisen har genomfört en husrannsakan i Karim Cheurfis hem i Seine-et-Marne, östra Paris, enligt Le Parisien. Han ska ha varit känd av säkerhetstjänsten DSGI och har även övervakats.

Polisen har även påbörjat en desperat jakt för en andre misstänkt, som uppges ha åkt med tåget till Frankrike från Belgien, enligt Daily Mail.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag