Hans Skalin åt middag hundra meter från Champs-Elysées. Foto: PrivatHans Skalin åt middag hundra meter från Champs-Elysées. Foto: Privat
Hans Skalin åt middag hundra meter från Champs-Elysées. Foto: Privat
Norska paret Bjørn Christian och Oddbjørg Nørbech befann sig bara runt 100 meter från skjutningen när den bröt ut på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris på torsdagskvällen. Foto: PrivatNorska paret Bjørn Christian och Oddbjørg Nørbech befann sig bara runt 100 meter från skjutningen när den bröt ut på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris på torsdagskvällen. Foto: Privat
Norska paret Bjørn Christian och Oddbjørg Nørbech befann sig bara runt 100 meter från skjutningen när den bröt ut på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris på torsdagskvällen.  Foto: Privat

Svenske Hans: "Har varit poliser överallt"

Publicerad

Paret Bjørn Christian och Oddbjørg Nørbech från Norge befann sig bara runt 100 meter från platsen där poliserna sköts på Champs-Elysées.

Tillsammans med flera andra sprang de för sina liv och tog skydd på ett hotell.

– Vi tänkte att det inte var våldsamt. Men så kom en ny smäll, och sen "du, du, du, du, du", kanske ett dussin skott, säger Oddbjørg Nørbech.

– Jag hörde polissirenerna, tittade ut och såg flera helikoptrar sväva ovanför, säger svenske Hans Skalin som satt och åt middag inte långt från paradgatan.

Norska paret Bjørn Christian och Oddbjørg Nørbech befann sig bara runt 100 meter från skjutningen när den bröt ut på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris på torsdagskvällen. De stod vid Triumfbågen när:

– Vi hörde skjutningen ... vi hörde en hög smäll. Vi tänkte att det säkert bara är fyrverkeri eller kinapuffar eller något sådant. Vi tänkte att det inte var våldsamt. Men så kom en ny smäll, och sen "du, du, du, du, du", kanske ett dussin skott, säger Oddbjørg Nørbech.

– Då tänkte vi vara "skjutning". Då började många personer skrika, ropa och springa så fort de bara kunde, säger Oddbjørg Nørbech vidare.

Hon och maken tog sig in på ett hotell för att ta skydd.

"Surrealistiskt"

Till VG säger hennes make, Bjørn Christian Nørbech:

Bjørn Christian Nørbech beskriver händelsen som "skrämmande" och "surrealistisk".Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

– När man kommer till Paris och Frankrike har man terror med sig. Vi pratade om det innan vi kom hit, att polisen har full beredskap hela tiden och att det är normalt här nu. Men man tror ju inte att det ska hända just när man är där.

Han beskriver händelsen som "skrämmande" och "surrealistisk".

– Att se folk springa och skrika var helt surrealistiskt, säger Bjørn Christian Nørbech.

"Poliser överallt"

Även svenske Hans Skalin befinner sig just nu i Paris. Han bor nära Triumfbågen och satt och åt middag på en bakgata ungefär 100 meter från Champs-Elysées när skottlossningen bröt ut.

– Jag hörde polissirenerna, tittade ut och såg flera helikoptrar sväva ovanför.

Han berättar att ett stort polispådrag snabbt var på plats.

– Men det har varit poliser överallt här även innan det här hände och de har spärrat av flera områden.

Hans Skalin berättar hur han på onsdagen skulle passera under Triumfbågen och hur poliser då stormade fram med dragna vapen eftersom man inte fick gå där.

– Men man reagerar inte så mycket längre. Det har blivit vardag.

Han fortsätter:

– Det är lite ruskigt och man blir fundersam.

Du känner dig inte rädd nu för att stanna kvar i Paris?

– Nej, jag känner ingen oro.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag