Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paret skyddas från Leif-Ivan efter de misstänkta hoten

Joakim, 37, och Marielle, 25 var tidigare anställda hos Leif-Ivan Karlsson. Nu väljer de att berätta sin version om hoten.
Foto: EXPRESSEN

Entreprenören och tv-profilen Leif-Ivan Karlsson misstänks för olaga hot mot sina tidigare anställda Joakim, 37, och Marielle, 25.

Sedan entreprenören anhölls för tre veckor har de två tvingats bo på hemlig ort.

– Leif-Ivan har ringt och sagt att han vet var jag finns på dagarna och att mitt liv är slut, säger Joakim.

Leif-Ivan Karlsson, 58, har gjort sig känd genom TV3:s “Karlssons” och Kanal 5-programmet “Svenska miljonärer”. Den självutnämnde "superentreprenören" driver flera företag och har bland annat tjänat miljoner på sina kritiserade flyktingboenden. 

För tre veckor sedan greps han av polis i sitt hem, 50-miljonersvillan "Örnberget", utanför Stockholm. Han var då anhållen i sin frånvaro, misstänkt för olaga hot mot en man som tidigare varit anställd av honom.

Karlsson fick tillbringa två dagar i arresten innan han försattes på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstår dock och nu väntar vidare utredning.

Efter frisläppandet sa entreprenören att allt var ett missförstånd. Han hade kört förbi mannens bostad för att han var nyfiken – men han hade inte hotat.

– Jag sa ingenting, jag vevade inte ner rutan, jag hotade inte. Jag vände bara med bilen på en allmän gata och för den sakens skull blir man anmäld för olaga hot, sa Leif-Ivan Karlsson då.


LÄS MER: Leif-Ivans nya bakslag – sparkade anställda får tillbaka pengar 


Tidigare anställda om hoten från Leif-Ivan Karlsson

Nu väljer paret som bor i huset – Joakim, 37, och Marielle, 25 – att ge sin version.

De har båda jobbat tätt tillsammans med Leif-Ivan Karlsson. Joakim var under fyra år Karlssons närmaste man och ansvarade för driften i flera av koncernens bolag. Och hans sambo Marielle arbetade som marknadschef under ett och ett halvt års tid.

Enligt paret inleddes konflikten i höstas. När de inte fick ut sina löner från Karlsson drev deras fackförbund en process som slutade med att tingsrätten försatte bolaget Kulthammar AB, som då hade tömts och sålts, i konkurs. 

Leif-Ivan Karlsson har å sin sida anklagat Joakim för att ha stulit pengar ur verksamheten på hotell- och restaurangbåten M/S Birger Jarl.

– Ena dagen säger han att jag har stulit pengarna. I nästa stund anser han att jag bär ansvar för någon annans stöld, säger Joakim och fortsätter:

– Jag har varken tagit pengar, stulit pengar eller förskingrat pengar från Leif-Ivan.

Sedan dagen då Leif-Ivan kom till huset har familjen inte bott hemma. När Expressen träffar dem har både Joakim och Marielle personlarm från polisen som de fäst på sina kläder.
Foto: EXPRESSEN

Sedan i höstas ska hans tidigare chef ha ringt vid flera tillfällen och varit hotfull, säger Joakim.

– Leif-Ivan har ringt och sagt att han vet var jag finns på dagarna och att mitt liv är slut. Han har sagt att vi och vår nyfödde son aldrig kommer kunna leva ett tryggt liv. Han har kallat min sambo för ”jävla hora” och ”jävla subba”, säger Joakim.

För tre veckor sedan pratade han i telefon med polisens personskyddsgrupp för att höra sig för om vilka möjligheter det fanns för dem att agera. Under samtalets gång såg han hur Leif-Ivan Karlsson kom körandes i en bil. Med i bilen fanns också en annan man, som flera gånger dömts för misshandel.

– De körde in på den privata grusvägen som går förbi huset. De tittade på mig, varvade med bilen och körde sedan därifrån, säger Joakim.

Enligt Joakim skickade polisen en patrull som valde att upprätta en anmälan eftersom olaga hot faller under allmänt åtal.


LÄS MER: Leif-Ivan Karlsson anklagas för skräckvälde på partybåten 


Paret tvingas flytta och bära larm 

Den tidigare marknadschefen Marielle ger stöd åt sin sambos version. 

– Han har anklagat Joakim för saker på sociala medier, men vi har inte anmält honom för förtal. Han har hotat i telefonsamtal, men vi har inte polisanmält honom för olaga hot. Vi vill ju bara att det här ska ta slut så att vi kan leva som en vanlig familj, säger hon.

Sedan dagen då Leif-Ivan kom till huset har familjen inte bott hemma. När Expressen träffar dem har både Joakim och Marielle personlarm från polisen som de fäst på sina kläder. I Marielles knä sitter deras fyra månader gamle son och jollrar.

Marielle berättar att de har bott på fem olika platser under de knappa tre veckor som gått sedan Leif-Ivan Karlsson besökte dem.

– Det är helt fruktansvärt att ett litet spädbarn ska komma i kläm. Att han inte ska kunna få vara i sitt hus och känna sig trygg, med föräldrar som känner sig trygga. Man ser att det påverkar honom, säger Marielle.

Hon berättar vidare om sin tidigare chef:

– Han kan fortsätta leva som vanligt medan vi måste vara gömda. Man kan fråga sig vem som egentligen sitter i fängelse, säger Marielle.

– Han har stora plattformar där han kan skicka ut falska anklagelser. Det blir ett problem när människor till slut tror på vad han säger, säger Joakim.

När Leif-Ivan Karlsson försattes på fri fot påstod han att han inte ens hade blivit förhörd angående misstankarna som riktas mot honom. Det motsägs nu av åklagaren.
Foto: AXEL ÖBERG

Leif Ivan Karlsson nekar: ”De hittar bara på”

Åklagare Anna Hankkio säger att utredningen pågår och att hon hoppas ha underlag för att fatta beslut om huruvida åtal ska väckas innan sommaren är slut.

När Leif-Ivan Karlsson försattes på fri fot påstod han att han inte ens hade blivit förhörd angående misstankarna som riktas mot honom. Det motsägs nu av åklagaren.

– Han blev delgiven misstanke, vilket är ett förhör. Sedan har han förhörts ytterligare, där han har fått lämna sin berättelse. Så den uppgiften stämmer inte, säger Anna Hankkio.

Leif-Ivan Karlsson fortsätter neka till anklagelserna om att han skulle ha hotat Joakim och hans familj.

– Det är felaktigt, säger Leif-Ivan Karlsson.

Du har inte hotat honom till livet och sagt att hans liv är slut?

– Det är klart att jag inte har sagt. Jag har inte hotat honom, säger Leif-Ivan Karlsson.

Har du kallat hans sambo för en ”jävla hora”?

– Nej. Vad jag vet så är hon ingen hora så varför skulle jag göra det? De hittar bara på.

Leif-Ivan Karlsson säger att han har anlitat en revisionsbyrå för att förbereda en stämning avseende de pengar som han anklagar Joakim för att ha förskingrat.

– Vänta så ska du få se när jag sätter dit honom. Han ska få lämna sitt hus som han har köpt för mina pengar, säger Leif-Ivan Karlsson.


LÄS MER: Flyktingmiljonärens kärleksblåsning mot dottern 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.