Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret revolutionerar den politiska stilen

Åldersskillnaden mellan Brigitte Macron, 64, och Emmanuel Macron, 39, bidrar till fascinationen för paret.Foto: Mousse/Klotchkoff/E-Press Photo. / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
När Emmanuel Macron bjöd in Rysslands Vladimir Putin lyckades han kombinera pompa och ståt med att öppet kritisera viss statlig stödd rysk media.Foto: Eliot Blondet / Pool / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Louis Vuitton specialsydde denna dress till Brigitte Macron när hennes make fick nycklarna till presidentpalatset. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. På söndag går fransmännen till parlamentsvalets första omgång.

Det väntas bli en lavinartad seger för Frankrikes nytillsatte president Emmanuel Macrons parti. Det har Magic Macron mycket att tacka sin hustru för, hävdar många.

Segerparet har revolutionerat den politiska stilen.

Det franska parlamentsvalet

I dag ska fransmännen välja 577 ledamöter av Nationalförsamlingen.

De (flesta) som inte får mer än 50 procent av rösterna går vidare till en andra omgång.

I den deltar alla som fått mer än 12,5 procent av rösterna. Den som därefter har flest röster vinner valkretsen.

Emmanuel Macrons parti heter La République En Marche (REM): republiken på frammarsch.

Emmanuel Macrons motståndare biter sina naglar och sliter håret i förtvivlan. Ingenting verkar rå på den 39-årige franske presidentens segermarsch. Enligt de senaste opinionsundersökningarna kan presidentens parti, REM, vinna över 400 av Nationalförsamlingens 577 säten. Det är unikt i fransk historia för en politisk rörelse som inte ens fanns för ett drygt åt år sedan.

Då hånades Emmanuel Macron. Hans unga ålder och avsaknad av partiapparat sågs som ett handikapp. Plumpa skämt fälldes om hans manlighet och relation till sin tidigare fransklärarinna, den 24 år äldre frun Brigitte Macron.

Med ett visst mått av ironi och humor sammanfattar veckans rubriker på omslaget av det seriösa nyhetsmagasinet L’Express stämningen i Frankrike: ”Macromania”, ”Putin? Inte ens skraj”, Eller: ”Tsunami i parlamentsvalet”, ”Han ska rädda planeten mot Trump” och slutligen: ”Han går på vatten”.

 

”Han går på vatten”

 

Allt verkar spela president Macron i händerna. Hans parti går till val på att kasta ut den gamla politiska klassen och öppna dörren för en ny generation av hederliga politiker. Macron ska hämta de bästa från både höger och vänster, heter det. Bana vägen för en ny generation av politiker med rötter i civilsamhället.

Inte ens de senaste veckornas hotande skandaler verkar beröra Emmanuel Macrons fria svävande i opinionen.

 

LÄS MER: Emmanuel Macron hyllas för kritiken mot Donald Trump

 

rigitte Macrons smak är vida kommenterad. Här är hon i en väskaffär i samband med G7-mötet.Foto: Sebastien Valiela / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Djupt omoraliska fastighetsaffärer

Det handlar om allvarliga misstankar och inledande, rättliga utredningar mot flera tunga ministrar. Misstankarna rör djupt omoraliska fastighetsaffärer inom ett av allmännyttans försäkringsbolag för en ex-frus berikande, liksom användande av luftlöner och fiffel med EU-parlamentets budget. Den senare affären rör justitieministern François Bayrou från stödpartiet MoDem som denna vecka ska presentera presidentens första stora lagpaket ”om moralisering av det politiska livet”.

 

”Det var inte i egenskap av justitieminister”

 

När journalister från den franska public serviceradion sökte några personer i justitieministerns omkrets så ringde justitieministern själv upp redaktionen och hotade med advokater och åtal.

– Det var inte i egenskap av justitieminister eller som partiordförande jag ringde upp utan som vanlig medborgare för att skydda de här unga kvinnorna, förklarade François Bayrou i fransk press med hänvisning till de kvinnor inom partiet som söktes. Även försvarsministern Sylvie Goulard figurerar i affären.

 

LÄS MER: Brigitte Macrons hyllning till Sverige

 

Det franska presidentparets relation med makarna Trump blev omskriven när Emmanuel vann en bisarr form av handskakningsmatch mot Donald Trump.Foto: Peter Dejong/Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det franska parlamentsvalet

I dag ska fransmännen välja 577 ledamöter av Nationalförsamlingen.

De (flesta) som inte får mer än 50 procent av rösterna går vidare till en andra omgång.

I den deltar alla som fått mer än 12,5 procent av rösterna. Den som därefter har flest röster vinner valkretsen.

Emmanuel Macrons parti heter La République En Marche (REM): republiken på frammarsch.

Har gjort öppenhet och vattentät moral till sitt varumärke

När den första skandalen som gällde en av presidentens närmaste män blev känd i medierna ryckte Macron på axlarna:

– Det är inte media som ska döma, sa han.

Men just öppenhet och vattentät moral är vad presidenten hela tiden har gjort till sitt varumärke.

 

”Det är inte media som ska döma”

 

Inte minst när det kommer till sin fru Brigitte Macrons kläder. Vid snart sagt varje offentligt uppträdande klär hon sig i kreationer som olika franska klädmärken lånar ut till henne. Lyxmagnaten Louis Vuitton är flitigt använd. Brigitte Macron är god vän med en lyxmagnatens direktörer.

– Klädlånen antecknas alltid i ett register och lämnas systematiskt tillbaka. De används bara vid representation, säger hennes närstående till L’Express Styles.

Louis Vuitton specialsydde en klarblå dress till Brigitte Macron när hennes make officiellt fick nycklarna till presidentpalatset.

 

LÄS MER: Emmanuel och Brigitte Macrons nya liv i Elyséepalatset

 

De båda presidenthustruarna Melania Trump och Brigitte Macron i samband med G7-mötet i maj.Foto: Sebastien Valiela / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Har smak för kort-kortkjolar, skyhöga klackar och läderbyxor

Företaget har också ställt till förfogande en handväska med den första damens initialer. Courrège och Céline är andra märken som presidentens fru gärna bär. Hennes smak för kort-kortkjolar, skyhöga klackar och läderbyxor är numer vida kommenterad över hela världen.

”Det är en fråga om att se sensuell och sexig ut utan att nå en Melania Trumps glamour”, skriver brittiska Daily Mail. Spansk press talar om en ”estetisk revolution”.

Åldersskillnaden (24 år) bidrar till fascinationen för paret. Det bryter klassiska koder både i Frankrike och utomlands.

 

”En fråga om att se sensuell och sexig ut”

 

”Brigitte Macron har förlängt bäst-föredatumet för kvinnor – äntligen!”, skriver tyska Der Tagesspiegel. Fruns ålder hjälper maken politiskt, hävdar (den manlige) sociologen Gilles Lipovetsky i franska Le Point:

– Tack vare henne har presidenten knutit en relation till sig med miljoner kvinnliga väljare på ett vis som ingen annan president gjort tidigare, spekulerar sociologen.

När Frankrikes president var på Nato-möte i Bryssel hängde inte Brigitte Macron mer än för några artiga hälsningar med USA:s presidentfru Melania Trump.

Fransyskan föredrog att umgås med Joachim Sauer, Angela Merkels make och Gauthier Destenay, Luxemburgs premiärministers make.

 

LÄS MER: Macron om handskakningen med Trump

 

Brigitte Macron med Danmarks prinsessan Mary.Foto: Giancarlo Gorassini/Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Macron fortsätter att gå på vatten

Det franska presidentparets relation med makarna Trump blev vida omskriven när Emmanuel Macron först vann en bisarr form av handskakningsmatch med Donald Trump.

– Min handskakning var inte oskyldig. Det var en sanningens stund, beskrev Macron alfahane-mötet.

Enligt Wall Street Journal ska historien med handskakningen ha varit en bidragande orsak till att USA:s president vände klimatavtalet ryggen efter G7-mötet på Sicilien.

Då tacklade Emmanuel Macron med ett ”Make the planet great again”. Fransmannen har redan i en video välkomnat amerikanska klimatforskare att känna sig som hemma i Frankrike.

 

”Min handskakning var inte oskyldig”

 

Mer än någon annan fransk president har Macron lyckats kombinera ett mått av ungdom och modernitet med en djup insikt om att fransmännen älskar sin historia.

Det märktes som tydligast när Frankrike rullade ut den röda mattan, det republikanska gardet och fransk gourmetmat i Versaillesslottet för Rysslands president Vladimir Putin.

De franska väljarna uppskattade att pompan och ståten inte serverades som fjäsk, utan i stället som en styrkedemonstration mot Putin.

Under den gemensamma presskonferensen tvekade inte Macron säga hur illa han tyckte om viss statligt stödd rysk media eller om hur homosexuella behandlas i Tjetjenien.

Vladimir Putin såg surmulen ut. Inte Macron. Han fortsätter att gå på vatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.