Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret Rausings kamp mot drogmissbruket

Hans Kristian Rausing och hustrun Eva.Foto: Dave Benett

De var ett av världens rikaste par, men deras liv har kantats av drogproblem. Problem som förde dem samman.

Hans Kristian Rausing, 49, och Eva Rausing, 48, möttes på ett behandlingshem för narkomaner i USA.

Rausingfamiljen har dominerat svenskt näringsliv i generationer och alltid varit mycket måna om sitt rykte.

Men Hans Kristian Rausing och Eva Rausings liv har varit kantat av drogproblem, vilket har kommit att fläcka ner familjens rykte. Paret träffades på ett rehabiliteringshem i USA.

2008 greps Eva Rausing när hon besökte amerikanska ambassaden i London. Det är oklart varför hon besökte ambassaden, men möjligtvis skulle hon förnya sitt amerikanska pass. Eva hade narkotika i väskan och i parets hem hittades crack, heroin och kokain för 30 000 kronor, har Expressen tidigare skrivit om. Åklagarna la senare ned åtalet och i stället fick Rausings en formell varning.

När pressen mötte Eva Rausing utanför familjens 60-miljonerkronorshem i Chelsea i samband med skandalen uttalade sig Eva om händelsen på ambassaden och sa:

– Jag skäms över vad jag gjort och kommer att söka hjälp så fort som möjligt, sa hon då.

Gripandet av paret var inte bara en smäll för deras fyra barn utan även för hela familjens rykte.

För Sydsvenskan kommenterade pappa Hans Rausing gripandet av sonen 2008:

– Där är problem, men det är inget som jag kan göra.

Välgörenhet

Rausingfamiljen brukar inte synas särskilt mycket offentligt. Expressen har tidigare berättat om hur familjen Rausing valt att leva ett tillbakadraget liv.

– Ett av villkoren för att vara nära Rausings är absolut diskretion, har en nära vän till familjen berättat.

När familjen väl syns handlar det oftast om välgörenhet. Hans Kristian Rausing och Eva Rausing har donerat miljontals pund till välgörenhet, det har mestadels varit välgörenhetsorganisationer som jobbar med drogmissbruk. Tillsammans byggde de upp ett rehabiliteringscentrum på Barbados.

De har även varit engagerade i The Mentor, en ideell organisation som kämpar mot ungas drogmissbruk. En av organisationens initiativtagare är drottning Silvia.

Paret har också varit goda vänner till prins Charles. Prinsen har kallat Hans Kristian för ”en väldigt speciell filantrop”.

– Jag är inte alls förvånad över att prins Charles är en vän och beundrare av familjen Rausing. Deras förmögenhet har skapats genom ny teknologi, och de har jobbat ihop sin egen förmögenhet. Dessutom investerar de i välgörenhet och fortsätter att utveckla nya uppfinningar, har Philip Beresford sagt, en av skribenterna bakom "The Rich List" i Sunday Times.

Bland de rikaste i världen

Hans Kristians far är Hans Rausing, son till Tetra Paks grundare Ruben Rausing. Hans är en av Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på omkring 70 miljarder kronor enligt brittisk media. 2011 rankade Forbes Hans Rausing som den 83:e rikaste personen i världen.

Det sägs att familjens förmögenhet ökar med ungefär tio miljoner kronor om dagen.