Barack och Michelle Obama är på semesterturné. Tidigare i år besökte de den Hawaiianska ön Oahu. Foto: CAROLYN KASTERBarack och Michelle Obama är på semesterturné. Tidigare i år besökte de den Hawaiianska ön Oahu. Foto: CAROLYN KASTER
Barack och Michelle Obama är på semesterturné. Tidigare i år besökte de den Hawaiianska ön Oahu. Foto: CAROLYN KASTER
Presidentparet ska spendera fem dagar i Italien. Foto: POLARISPresidentparet ska spendera fem dagar i Italien. Foto: POLARIS
Presidentparet ska spendera fem dagar i Italien.  Foto: POLARIS
Obamaparet sägs också planera besök i Florens och Siena. Foto: NAM Y. HUHObamaparet sägs också planera besök i Florens och Siena. Foto: NAM Y. HUH
Obamaparet sägs också planera besök i Florens och Siena. Foto: NAM Y. HUH

Paret Obama på lyxsemester i Italien

Publicerad

Barack och Michelle Obama har tagit ordentligt med semester sedan de lämnade Vita huset. 

I går landade de i Toscana, eskorterade av sex militärplan. 

Under sina fem dagar i Italien bor paret i en sanslös lyxvilla – för dem kostnadsfritt, men annars med en prislapp på motsvarande 130 000 kronor natten, skriver The Daily Mail.

Det var under fredagen som USA:s före detta presidentpar landade på en militärbas i Toscana på Italiens västkust. Resan är bara en av parets många semesterresor den senaste tiden, skriver The Daily Mail. 

Barack och Michelle Obama kommer under den fem dagar långa vistelsen att ha den renoverade 1300-talsbyn Borgo Finocchieto för sig själva, till ett värde av 15 000 dollar per natt – motsvarande drygt 130 000 svenska kronor. 

Byn ägs lyckligtvis av ex-presidentens tidigare ambassadör i Italien, John Philips, så de får låna ägorna helt utan kostnad. 

Har lyxrenoverats

Philips köpte byn 2001 och har sedan dess lagt ner åtta år på att planera den omfattande renoveringen.

Byggnaderna har renoverats med hjälp av gamla ritningar och noga utvalt italienskt material, vilket krävs enligt lag. Insidan av husen skiljer sig från originaldesignen, medan exteriören måste hållas i sitt ursprungliga utseende.

 

LÄS MER: Michelle och Barack Obamas nya liv efter Vita huset 

 

Det makalösa huset har i dag hela 22 sovrum i fem byggnader, plus ett bibliotek, ångbastu och jacuzzi, en stor pool, ett gym, en tennisplan och en basketplan.

Här anländer Michelle och Barack Obama.Foto: FABIO DI PIETRO / EPA / TT

Omhändertas av husets personal

Paret kommer att passas upp på av husets 19 personer stora personalstyrka, inklusive en hovmästare, kock, serveringspersonal, bartender och hushållerskor. 

De vackra toscanska kullarna runt området går att utforska på hästrygg, helikopter eller i husets luftballong.

Barack och Michelle Obama kommer att ha den renoverade 1300-talsbyn Borgo Finocchieto för sig själva.Foto: Borgo Finocchieto

Den som själv blir sugen på att hyra husen får räkna med att betala 7 000 dollar natten för nio sovrum, eller alla 22 sovrum för 15 200 dollar per natt. Minsta möjliga vistelsetiden är tre nätter.

Italien förbjuder vildsvinsjakt

Italienska myndigheter har under vistelsetiden förbjudit vildsvinsjakt i området, för att undvika att den förre presidenten skulle skjutas av misstag.

Obamaparet ska enligt uppgifter också passa på att besöka Florens och Siena under semestern, och väntas flyga tillbaka hem den 24 maj.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag