Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret Macrons nya liv i Elyséepalatset i Paris

Emmanuel Macron är nu officiellt Frankrikes president. Här står han framför sin nya bostad och arbetsplats Elyséepalatset med sin hustru Brigitte.Foto: David Niviere / POLARIS POLARIS IMAGES
Tusentals fransmän följde presidentens installation i går.Foto: Yoan Valat / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är Emmanuel Macrons nya vardagsliv. Expressen besökte palatset där Frankrikes nya president flyttar i med sin fru Brigitte Macron.

Massiva guldinfattningar och risiga köksingångar präglar deras hem.

Från den pampiga entréegården leds vi in bakom en järndörr till höger om pressalen. En tunnel nedåt med kala betongväggar kan ta emot leveranser av mat till galamiddagarna som serveras i den praktfulla Festsalen.

Det är en timme kvar tills Macron officiellt blir Frankrikes nye president. Men redan nu ser man små tecken på att nya människor flyttar in i palatset. På en grusgång bakom festsalen står (diskret parkerad) en skinande, mörkfärgad Jaguar. På nummerplåten kan man läsa ”Touquet”. Det är den lilla badorten Frankrikes nye president gifte sig med sin 24 år äldre före detta fransklärarinna. Där är de skrivna, äger en villa och det är där de är de röstar.

En prunkande trädgård öppnar sig för oss. Längst bort finns en järnport, La grille du Coq. Det är den som Julie Gayet, älskarinnan till föregångaren François Hollande brukade använda när hon kom på besök. I palatset blev det skandal när någon – troligen i personalen – fotograferade paret tillsammans på grusgången nedanför presidentens privata våningar. Bilderna såldes till tidningen Voici.

Emmanuel och Brigitte Macron har bestämt sig för att flytta in med en gång. För ett par dagar sedan sade de upp kontraktet på en hyreslägenhet i det chica sjunde arrondissementet.

 

LÄS MER: Macron tar över facklan efter Hollande

Grandiost beläget arbetsrum

Samtidigt slutar nu den avgående presidenten François Hollande att betala hyran för sitt ex: Valérie Trierweiler som lämnade honom efter några månader i Elyséepalatset (efter att pressen hade publicerat bilder på Hollande och Gayet). Trierweiler behöll då deras gemensamma lägenhet.

Presidentens arbetsrum i palatset ligger grandiost på den första våningen i huvudbyggnaden med tre stora, franska fönster mot trädgården.

Även fru Brigitte ska nu få ett eget arbetsrum och en mindre stab av medarbetare – men hon har lovat att inte ta någon lön själv.

Den nyvalde presidenten Emmanuel Macron känner väl till palatset. Han arbetade där som rådgivare åt François Hollande mellan 2012 och 2014. Sedan förrådde han sin arbetsgivare ”metodiskt”. Orden kommer från förre presidenten Hollande som insåg att han måste lämna Elyséepalatset när Macron vägrade dra tillbaka sin kandidatur.

Det kan bli svårt att få vara i fred även för det nya paret. Palatset är en bikupa med en miljardbudget och runt 800 personer anställda.

Tusentals fransmän följde presidentens installation i går.Foto: Jean Bernard Vernier / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Fick kärnvapenkoderna av Hollande

Under festsalen med sina guldinfattade pelare och röda draperier finns kommandosalen PC Jupiter. Därifrån kan Frankrikes president styra fyra av landets kärnvapenbestyckade stridsspetsar.

I söndags förmiddag fick Macron koderna av Hollande. Inte fullt så djupt som PC Jupiter ligger köken och vinkällaren – en av Frankrikes förnämaste. Värdet på källaren är en statshemlighet, men den innehåller enbart franska viner. Det talas om 13 000 flaskor.

Nu väntar Frankrike på att få reda på hur presidentparet tänker låta inreda palatset. På 1980-talet lär president François Mitterrand stjärndesigner Philippe Starck inreda hans kontor till exempel.

Innan presidentparet vaknar på morgonen så har den bagare som utsetts till Årets bästa bagare levererat färska baguetter. I Paris är det den största ära en bagare kan få.