Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret jagas av polisen efter bygget på havet i Thailand

Chad Elwartowski och Nadia Supranee Thepdet är på flykt.
Detta efter att ha bott i ett hus på vattnet. Foto: ROYAL THAI NAVY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska turisten Chad Elwartowski uppger att han och flickvännen, thailändskan Nadia Supranee Thepdet, är på flykt från polis och militär i Thailand. 

Detta efter att ha bott i en byggnad på vad militären menar är thailändskt vatten.

– De vill inte att vi ska överleva för att få ut vår bild av det här, skriver Chad Elwartowski i ett mejl till den lokala ABC-kanalen WXYZ Detroit

Paret anklagas för att ha försökt ta kontroll över ett territorium på thailändskt vatten. De har under perioder bott på en så kallad ”seasted” – ett flytande hus som av den thailändska regeringen anses vara ett permanent boende. 

Chad Elwartowski uppger nu att han fruktar för sitt och sin flickväns liv, och paret håller sig undan på hemlig ort. 

– Militären vill se oss döda. Såsom det funkar här i Thailand är att de får ut sin berättelse i medierna och sedan är det den som gäller. Berättelsen nu är att vi är ett hot mot rikets säkerhet och att vi riskerar livstid i fängelse eller döden, skriver Chad Elwartowski i mejlet till tv-kanalen

Byggnaden ute på havet. Foto: ROYAL THAI NAVY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ville leva i frihet 

Chad Elwartowski växte upp i Michigan i nordöstra USA. Han jobbade tidigare som IT-specialist åt den amerikanska regeringen men valde att dra sig tillbaka då han som tidig investerare i Bitcoin tjänat en hel del pengar. 

Paret har bott i vattenhuset till och från i några månader utan problem. Boendelösningen var tilltalande då de ville leva ett fritt liv – utan att vara kontrollerade av någon stats lagar och regler. 

Men i stället blev de mål för en utredning då militäruppgifter, enligt tidningen Bangkok Post, säger att ”man hittat bevis på att paret var i färd med att bygga upp en egen fri stat, vilket skulle påverka Thailand och dess kust”. 

Matt Francisco, barndomsvän med Chad Elwartowski, säger att allt verkade frid och fröjd med paret när han hade kontakt med Chad tidigare i veckan. 

– Men helt plötsligt blev han efterlyst och var på flykt. Det liknar närmast något man ser i en film, säger vännen. 

Thailändsk militär ute och inspekterar. Foto: ROYAL THAI NAVY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Företaget hävdar att vattnet är internationellt 

Paret efterlyser nu hjälp från USA:s regering eller andra som kan engagera sig i fallet. 

”Jag behöver kunna ta mig till amerikanska ambassaden i Bangkok eller någonstans i Phuket för att kunna lämna landet. Jag behöver också idéer för Nadia, som är thailändsk medborgare. Hon behöver en ambassad i Bangkok där hon kan söka asyl”, skriver Chad Elwartowski på sin Facebooksida. 

Vattenhuset byggdes av företaget Ocean Builders. Det ligger knappt två mil utanför Phuket och företaget hävdar att det rör sig om internationellt och inte thailändskt vatten. Målet var att bygga flera ”seasteads” men i och med de senaste dagarnas händelser har företaget pausat planerna. 

”Chad och Nadia är i säkerhet nu men det är viktigt att förstå att Thailand just nu styrs av en militärdiktatur. Det kommer inte att bli någon rättegång om de grips”, skriver företaget i ett uttalande där det även står att läsa: 

”Vi hoppas att problemen kommer att lösa sig med diplomati och vi är redo att prata med någon ansvarig när som helst”, skriver de. 

Flera uppgifter pekar på att det första vattenhuset har eller åtminstone ska rivas. Trots att Chad Elwartowski och Nadia Supranee Thepdet aldrig ägt boendet är de nu föremål för utredningen. 

Thailändsk militär har eller ska riva vattenhuset. Foto: ROYAL THAI NAVY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Nadia och jag har inte designat, byggt eller betalat för att få huset byggt. Vi har bott i det och gjort reklam för det. Vi har hjälpt byggarna, gett dem uppdateringar på hur det går och varit delaktiga i lanseringen. Vi har inte bestämt var det ska placeras. Vi är entusiastiska anhängare av hela projektet som lyckligt nog fick chans att bo i huset först av alla”, skriver Chad Elwartowski på Facebook.