Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paret hjälper flyktingar vid ukrainska gränsen

Anneli Eriksson, sjuksköterskan från Läkare utan gränser, berättar om den humanitära katastrofen som pågår i Ukraina.
Malgorzata Kuchta bor i Göteborg men kommer ursprungligen från den polska staden Chelm dit sakerna från insamlingen hon tagit initiativ till skickas.
Foto: Tommy Holl / Tommy Holl
Mat, kläder, sjukvårdsmateriel och blöjor har skickats till behövande.
Foto: Tommy Holl / Tommy Holl
När kriget i Ukraina blev ett faktum var Malgorzata och hennes make Piotr överens om att de ville försöka hjälpa ukrainska flyktingar som flyr över gränsen.
Foto: Tommy Holl / Tommy Holl

Malgorzata och Piotr Kuchta från Göteborg startade en insamling av förnödenheter som skickas till ukrainska flyktingar som tagit sig över gränsen till Polen. 

En lastbil fylld med mat, kläder, sjukvårdsmateriel och blöjor har nu anlänt till den polska gränsen där makarna även lånat ut sitt hus till en flyktingfamilj. 

– Vi har en kvinna med tre små barn som bor i vårt hus i Polen just nu, berättar Malgorzata Kuchta. 

Malgorzata Kuchta bor i Sjövik norr om Göteborg men kommer ursprungligen från den polska staden Chelm, tre mil från gränsen till Ukraina. 

När kriget i Ukraina blev ett faktum var Malgorzata och hennes make Piotr överens om att de ville försöka hjälpa ukrainska flyktingar som flyr över gränsen. 

Malgorzata gjorde ett Facebook-inlägg där hon bad människor att skänka förnödenheter till ukrainska flyktingar. Genom Facebook-gruppen ”Polacker i Göteborg” kom hon även i kontakt med andra som ville vara med och hjälpa till. Och samtidigt ringde Piotr sin vän som äger ett åkeri. De båda kontaktade den polska hjälporganisationen Planeta Kultury – och sen gick allting väldigt fort. 

Nyinköpta underkläder, strumpor, mat, liggunderlag, termosar, lampor, batterier och mycket mer har samlats in från privatpersoner. Även sjukvårdsmateriel från ett privat sjukhus, pallar med blöjor från en butik, och en lastbil med toapapper från ett byggföretag har samlats in på bara några få dagar. 

– Jag är jätteglad, jag har träffat massa goa människor som vill hjälpa till, säger Malgorzata Kuchta.

Har lånat ut sitt hus till flyktingar 

I fredags anlände långtradaren som Malgorzata hoppas är den fösta av fler till gränsen mellan Polen och Ukraina. Hon berättar att allt har gått jättebra och att det är många polacker vid gränsen som engagerar sig och vill hjälpa till. 

Malgorzata och Pioter har även ett hus i Chelm, just nu har de lånat ut det till en ukrainsk mamma och hennes tre små barn som precis har flytt över gränsen. 

– Vi har en kvinna med tre små barn som bor i vårt hus i Polen just nu, berättar Malgorzata.

Många av Malgorzatas anhöriga i  Chelm engagerar sig för att hjälpa flytingar vid gränsen.

– De försöker göra allt de kan, på samma vis som jag och min man gör, säger Malgorzata och forsätter. 

– Vi vill hjälpa, kanske vi någon gång kommer behöva hjälp och de då ställer upp för oss, säger Malgorzata.

”Stoppar jag ett par angripare mår jag bättre”

Paret Maria och David gifte sig i lördags. På måndag återvänder Maria till sitt hemland Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.