Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret hade precis träffats – när svåra beskedet kom

Jo Kelly var 22 år gammal när hon diagnosticerades med blodcancer. 

Läkarna sa att hon sannolikt skulle överleva några månader till – nu har det gått åtta år.

Mot oddsen är Jo i dag både cancerfri – och väntar barn med sitt livs kärlek, skriver Mirror. 

Jo Kelly, från Lichfield i Storbritannien, upptäckte en knöl i halsen när hon var 22 år gammal. Det visade sig vara Hodgkins lymfom, en cancer i lymfsystemet, som hon direkt började behandlas för. 

Under sitt tredje år av läkarbesök och behandlingar träffade hon sitt livs kärlek, Pete Ames.

De blev hopmatchade av gemensamma vänner och efter bara ett halvår var de båda säkra på att de hittat ”den rätte”. Det visade sig att de hade mycket gemensamt och njöt av tiden tillsammans. 

Cancern spred sig 

Men trots all behandling spred sig cancern till både lungor och ben. En dag såg läkarna slutet på både kärlekssagan och Jos liv – de hade inga fler alternativ för att behandla hennes cancer.

– Allt läkarna kunde erbjuda var palliativ vård. Jag pressade dem att ge mig en tidsram och de sa att det var osannolikt att jag skulle klara mig till jul. Det var förödande. Jag skulle inte ens fira ett år med Pete. 

Strax efter beskedet bröt pojkvännen ihop. 

– Några veckor senare står vi och målar mitt rum och Pete brister ut i tårar och säger 'jag vill inte att du ska lämna denna värld utan att vara min fru'. 

Åtta veckor senare hölls en känslosam bröllopsceremoni, med den gnagande vetskapen att det kan bli första och sista bröllopsdagen de skulle fira. 

– Jag var väldigt svag. Enligt läkarnas uppskattning hade jag bara en månad kvar. Jag hade dropp i armen. Men det var en otrolig dag. 

Foto: Facebook

Men Jo överlevde längre. Med hjälp av en ny, alternativ, medicin höll hon sig vid liv längre än läkarna trott. Plötsligt slutade cancern sprida sig utan gick in i viloläge.

Sedan kom Jos räddning. 

Eftersom Jos cancer gått i viloläge skulle hon nu kunna göra en stamcellstransplantation och nu kom nästa perfekta match. Den här gången genetisk – nämligen en donator. 

Enda donatorn som matchade

Med hjälp av en organisation som hjälper cancerpatienter i behov av stamceller och benmärg hittade hon den enda registrerade stamcellsdonatorn i världen som var en genetisk match. 

Återhämtningen var hård. Jo drabbades av transplantat-mot-värdsjukdom, vilket kan vara dödligt, eftersom hennes kropp kämpade för att acceptera transplantationen. Men i dag mår hon bra. 

– Vi är så lyckligt lottade som kan planera en framtid som vi aldrig trodde att vi skulle få. Jag har skrivit ett tackbrev till min donator, men har inte fått något svar. Allt jag vet är att han var 23 år gammal och jag tror han har mörkt hår.  

Nu har det gått åtta år. Trots att alla cellgifter Jo behandlats med under åren gjort henne infertil visade det sig att hennes livmoder var intakt – och med hjälp av donerade ägg väntar paret nu sitt första barn, en dotter. En glädje hon vill dela med sig av till stamcellsdonatorn. 

– Vi ska skriva till honom igen när vår dotter föds. Vi är skyldiga honom allt – jag hade inte varit här utan honom. 

 

 

Så donerar du stamceller

Tobiasregistret är det svenska registret donatorer av blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. 

Läs mer: Tobiasregistret.se