Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret gav Reza ett nytt hem efter liv på flykt

Anton Segerson och hans flickvän har fått en inneboende – 17-årige Reza Mohammed från Afghanistan.Foto: Privat
Det var för tre veckor sedan som Reza Mohammad kom till Sverige. Nu bor han hos paret Anton Segerson, 24 och Julia Millestad, 22.Foto: Privat

Anton Segerson och hans flickvän har fått en inneboende – 17-årige Reza Mohammed som kom som ensamkommande flykting för tre veckor sedan. Nu har de bott tillsammans i en vecka och blivit bra vänner.

– Det har funkat jättebra, inga problem alls och han försöker verkligen att lära sig och anpassa sig så mycket som möjligt. Man ger så lite men får så mycket tillbaka och det värmer, säger Anton.

I förra veckan fick Tranåsborna Anton Segerson, 24, och hans flickvän, Julia Millestad, 22, en inneboende. Han heter Reza Mohammad, 17, och kom från Afghanistan via Iran och sedan Europa.

För ungefär tre veckor sedan anlände han till Sverige som en av många ensamkommande flyktingbarn.

Sedan en vecka tillbaka bor han hemma hos Anton och Julia i deras lägenhet.

– Min flickväns mamma jobbar på Socialtjänsten och då fick vi reda på via henne att vi kunde anmäla oss för att kunna ta emot någon, så vi gjorde det, säger Anton.

"Har funkat jättebra"

Sagt och gjort. Två dagar senare fick Reza komma hem till paret.

– Det har funkat jättebra, inga problem alls och han försöker verkligen att lära sig och anpassa sig så mycket som möjligt. Man ger så lite men får så mycket tillbaka och det värmer.

Reza ska börja skolan snart och just nu tillbringar han tid på en ungdomsgård där han umgås med andra pojkar från Afghanistan tills han blir utplacerad.

– Han kan lite engelska, vi använder simpla ord och mycket kroppsspråk, men därför är det skönt för honom att komma ifrån och umgås med folk som kan snacka samma språk.

Skrev inlägg på Facebook

Boendet är tillfälligt, mycket för att lägenheten är liten, men planen är att Reza förhoppningsvis ska kunna bo hemma hos Antons föräldrar som bor i hus.

– Det vore en bättre lösning, för de känner också varandra och dessutom så kommer vi fortsätta kunna umgås med honom.

Anton skrev ett inlägg på Facebook där han förklarar sin nya situation.

"Jag kan inte ens föreställa mig hur det har varit och är men jag märker hur grymt tacksam han är över att ha fått den här möjligheten i Sverige. Ändå får man ständigt höra och läsa att "dom" kommer hit för att utnyttja oss, att "dom" kan åka hem igen och den senaste tiden även om attentat mot asylboenden och skolor", skriver han i inlägget.

– Jag vill ge folk en mer nyanserad bild, vi är trots allt människor och det behöver inte vara så himla svårt att hjälpa till. Det finns så mycket fördomar där ute men det här är inget jag ångrar, tvärtom, det har varit en lärorik tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.