Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elisabeth, 71, fick fly från sommarstället

Emma Fält tillsammans med sin sambo, Anders Ek, och pappa, Per Fält. Foto: Privat
Emma Fält.
Campingägare Marco Hassoldt. Foto: PRIVAT

ÄNGRA. Elisabeth Nilsson och hennes man Arne tvingades utrymma sitt hus och fly från branden.

– Det var ett inferno, en skräckfilm, elden bara dånade förbi, säger hon.

Militären evakuerade dem från sommarstället i Ängra i Ljusdal.

Elisabeth Nilsson, 71, och hennes make Arne, 79, från Sandviken var i sitt fritidshus i Ängra i Ljusdals kommun när elden plötsligt flammade upp i området.

De tvingades lämna allt hals över huvud.

– Vi fick inte vara kvar. Det kändes jättetungt, vi har ju ett jättefint sommarställe. Elden var hur nära som helst, säger Elisabeth Nilsson.

”Finns ingen räddning”

– Det finns ingen räddning, vad man förstår. Det finns troligen inget kvar, det är jättejobbigt. 

– Man kan inte förstå det om man inte var där. Det var ett inferno, en skräckfilm, elden bara dånade förbi. Militären såg till att vi kom därifrån, säger hon.

Hon berättar att branden härjar i skog som har gått generationer i arv på makens sida – och beskriver den dramatiska evakueringen.

– Militären bara tog tag i oss. Jag grät och sade att jag vill se hur det går med stugan.  ”Kan du förbjuda mig?” frågade jag. ”Ja, det kan jag, åk härifrån!” sa militären när han tog tag i oss, säger Elisabeth.

53-årige Catrin Petrén bor nu på en campingsplats i Färila. Foto: Elin Jönsson

Hade tio minuter på sig

Catrin Petrén, 53, fick snabbt utrymma fritidshuset i Enskogen, också i Ljusdals kommun.

Hon och hennes särbo hade tänkt koppla av i fritidshuset i Enskogen utanför Kårböle. Men det blev inte riktigt som de hade tänkt sig.

När lågorna närmade sig i måndags fick de snabbt evakuera till Färila campingplats.

– Vi hade tio minuter på oss att evakuera. Vi visste att vi kunde bli evakuerade så vi hade packat släp ifall det skulle bli skarpt läge, säger Catrin.

– Vi fick inte vara kvar över natten. Hela byn är avspärrad så vi har inte tillgång till huset, säger hon.

De fick med sig det viktigaste från fritidshuset.

– Man fick tänka på vad som var viktigast, vad man skulle bli mest ledsen över om huset skulle försvinna., säger Carin som normalt bor i Bålsta i Uppsala län.

Nu bor Catrin och hennes särbo på Färila camping som drivs av Färila IF. De hyllar räddningstjänstens insats.

– De ska ha en stor eloge och har jobbat väldigt intensivt. Elden har haft en snabb spridning. De har gjort väldigt bra ifrån sig, säger Carin.

Campingägaren Marco Hassoldt. Foto: PRIVAT

Lågorna bara 30 meter bort

Samtidigt andas Marco Hassoldt, 53, ut. Hans camping i grannbyn Ängra finns kvar. Och därmed också hans hus.

Han kämpade under onsdagen med att hålla lågorna borta från campingen. Enligt räddningstjänsten var lågorna endast 30 till 40 meter från campingen när det var som värst. 

– Det var på håret. Som tur är finns en liten skogsväg mellan där det brann och campingen. Skogsvägen gjorde att vi kunde ta oss en bra bit in i skogen och släcka branden, säger Marco.

– Det känns oerhört skönt. Huvudsaken är att byggnaderna är räddade. Campingen finns kvar, vårt hus finns kvar och vi lever.

– Alla som har varit här har räddat campingen. När det är en krissituation gör man bara sitt bästa och alla här, brandmän, polis, frivilliga, alla har gjort vad de har kunnat i den här situationen och jag är väldigt tacksam., säger han.

Katten är kvar i huset

Emma Fält är nära vän till Marco Hassoldt. Hon och hennes familj har sitt hus i Ängra, nära Marcos camping. De tvingades fly från branden i måndags.

– Vi åkte ifrån huset för att det var så mycket rök i området. En timme senare var Ängra evakuerat, säger Emma Fält, 28.

– Vi lämnade allt vi hade, det enda vi har är kläderna vi har på oss. Katten är kvar i huset. Vi har ingen aning om hur det är med katten, säger hon.

Emma bor annars i Stockholm, men har varit en tid i Ängra där hennes pappa bor. Nu har hon tillsammans med sin sambo Anders Ek, 33, deras tvåårige och son och med sin pappa Per Fält, 63, tagit sin tillflykt till en bekants hus i Näsviken.

– Jag mår så fruktansvärt dåligt. Jag har varit i huset i Ängra så mycket, jag har så många minnen därifrån, säger Emma.

 

LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige 2018

LÄS MER: Lantbrukaren Elisabet, 58, hjälper med egen traktor 

LÄS MER: Skogsbränderna i Sverige – flera byar har panikevakuerats 

LÄS MER: Tusentals frivilliga vill hjälpa till med skogsbränderna