Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paret dömdes till döden i Thailand – nu släpps de

Senaste nyheterna med Expressen TV
Luke Cook och Kanyarat Wechapitak dömdes till döden.
Foto: Polisen

Luke Cook och hans fru Kanyarat Wechapitak dömdes till döden i Thailand för knarksmuggling.

Nu har de friats efter att ha tillbringat fyra år på avdelningen på dödsdömda, rapporterar Pattaya One.

Cook flög omedelbart till Australien efter att ha släppts ur fängelset – men lämnade sin fru kvar i Thailand.

Åklagaren hävdade under rättegången för fyra år sedan att ett motorcykelgäng hade betalat australiern Luke Cook, 37, motsvarande 86 miljoner kronor för att smuggla ett halvt ton crystal meth från Thailand till Australien på sin yacht. När ett fartyg från thailändska flottan närmade sig yachten skulle Cook i panik ha dumpat knarket överbord. Åklagaren påstod att ett 50 kilo tungt paket med narkotika som hittades på en strand i närheten kom från den dumpade lasten.

Cooks försvarsadvokat försökte i sin tur bevisa att en av hans australiska kolleger hade satt dit honom. Kollegan vittnade i rätten om att Cook skulle ha erkänt sitt brott för honom vilket var den starkast bidragande orsaken till att domaren gick på åklagarens linje – Cook, hans fru Kanyarat Wechapitak och en amerikansk man som var ombord på båten vid tillfället dömdes till döden för knarksmuggling.

Flög till Australien – lämnade sin fru kvar i Thailand

Alla tre, som hela tiden hävdat att de är oskyldiga till anklagelserna, friades dock av högsta domstolen i Thailand förra veckan efter fyra år på ”death row”.

Den australiske kollegan vars vittnesmål fick Cook, frun och amerikanen dömda till döden jagas nämligen av thailändsk polis för sextrafficking och därför ses hans trovärdighet som nyckelvittne vid rättegången nu som obefintlig.

Luke Cook flög från landet så snart han släpptes ur fängelset och landade i Sydney i söndags. Han lämnade dock sin fru Kanyarat Wechapitak kvar i Thailand. Den amerikanske mannen har rest hem till USA.

Svenska mc-gäng etablerar sig i Thailand

Ur arkivet: Lever ett liv i lyx med dyra bilar och båtar – döljer sina pengar genom äktenskap. Inslaget är från mars 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.