Parasiten cryptosporidium ger magont och diarré. "Den här parasiten är resistent mot klor och vattenrening", säger smittskyddsläkaren Bo Svenungsson.
Parasiten cryptosporidium ger magont och diarré. "Den här parasiten är resistent mot klor och vattenrening", säger smittskyddsläkaren Bo Svenungsson.

Parasiten som smittar genom dricksvattnet

Publicerad
Uppdaterad
Den ger veckor av kraftiga magsmärtor och vattniga diarréer.
De senaste veckorna har ovanligt många stockholmare drabbats av parasiten cryptosporidium.
- Jag tror att vi bara ser toppen av ett isberg, säger Bo Svenungsson, biträdande smittskyddsläkare på landstinget i Stockholm.
Den senaste tiden har ovanligt många fall av magsjukan cryptosporidios drabbat stockholmarna. Sjukdomen, som ger rejält ont i magen och vattniga diarréer – ibland i flera veckor – har ökat över hela landet, men i Stockholm har osedvanligt många fall nu upptäckts.

"Resistent mot klor"

– Vatten är den vanliga smittvägen. Den här parasiten är resistent mot klor och vattenrening, säger Bo Svenungsson, smittskyddsläkare på landstinget.
Det handlar om smitta via dricksvatten, badbassänger och frukt och grönt som inte sköljts av ordentligt.

Festsällskap smittades

Vilken smittväg som parasiten tagit vid de sjukdomsfall som nu trillat in, är inte helt uppklarat. Men vid två tillfällen har dels ett sällskap vid en festmiddag smittats och dels en förskoleklass i länet, smittats samtidigt.
Parasitsjukdomen är svårdiagnosticerad och många kan ha drabbats av den och tro att det är en annan magsjuka som slagit till.
– Jag tror att vi bara ser toppen av ett isberg, säger Bo Svenungsson,

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag