Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pär Öberg åtalas för hets mot folkgrupp

Christer Matsson, forskare vid Segerstedtinstitutet om våldsbejakande extremism, kommenterar NMR.
Pär Öberg var på plats på Almedalsveckan i Visby även i år.Foto: SVEN LINDWALL

Pär Öberg från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen misstänks för hets mot folkgrupp under Almedalen.

Han ska ha skrikit ”hell seger”.

Nu åtalas han – tillsammans med sex andra NMR-medlemmar, skriver Dalarnas Tidningar. 

Sju medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) åtalas nu för hets mot folkgrupp vid Stockholms tingsrätt, skriver Dalarnas Tidningar (DT).

En av dem som misstänks är den nazistiska organisationens presstalesperson: Pär Öberg från Ludvika.

Ska ha ropat ”hell seger”

Tillsammans med fem andra ska han ha ropat ”hell seger” under ett tal på Almedalsveckan i Visby 2017. Enligt åklagaren skedde detta under ett tal som en annan nazist höll om det vita folket överlevnad”, skriver DT.

Åklagaren åtalar alla sex för hets mot folkgrupp. Även en sjunde person, talaren, åtalas misstänkt för samma brott.

Hets mot folkgrupp innebär att man offentligt sprider uttalanden som ”hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”.

Expressen har sökt Pär Öberg.

Till DT säger han:

– Ingen kommentar.

Fler nazister har åtalats

Nazistiska NMR var på plats på Almedalsveckan i Visby även denna sommar och förra sommaren.

Tre nazister – Mikael Svannäs, Oscar Bergström och Emil Starkenberg – har åtalats för attacker i Visby sommaren 2018. En av attackerna riktades mot debattören och journalisten Camilla Wagner. 

Övervakningsbilder, som ingår i polisens förundersökning, visar hur Wagner blev hårt nedknuffad i gatan under onsdagskvällen. I polisförhör berättar Wagner att hon tillsammans med sina vänner sett NMR på Hästgatan efter Centerledaren Annie Lööfs tal. De gick då och hämtade en regnbågsflagga som nazisterna försökte sno åt sig på Södertorg.

Efter att de gått ut genom Österport blev Wagner påflugen av en nazist som tacklade ned henne.

Attack sågs också av en polisman som följt efter gruppen av nazister och han kunde direkt gripa nazisten Mikael Svannäs, som sen tidigare är dömd för våldsamt upplopp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.