RÅDGIVARE. Förre finansministern Pär Nuder hjälpte partikamraten Jan Emanuel Johansson att sälja sitt välfärdsimperium. Foto: Stefan Forsell
RÅDGIVARE. Förre finansministern Pär Nuder hjälpte partikamraten Jan Emanuel Johansson att sälja sitt välfärdsimperium.  Foto: Stefan Forsell

Pär Nuders jätteaffär: Sålde bolag åt vännen

Publicerad

Pär Nuder drog under 2011 in över 12,6 miljoner i sitt bolag - men har inte velat berätta varifrån inkomsterna kommer. Expressen kan nu avslöja att förre finansministern hjälpte tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson att sälja sitt kritiserade bolag Svensk Samhällsutveckling för 223 miljoner.

- Pär Nuder har varit rådgivare åt Jan Emanuel, det är inget snack om saken, bekräftar Göran Fredriksson, vice ordförande i välfärdsföretaget Frösunda, som köpte Jan Emanuels bolag.

I slutet av 2010 gjorde Robinson-vinnaren och tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson mer än 250 miljoner, en kvarts miljard, i vinst i sitt bolag Consortius.

Pengarna kom huvudsakligen från att Jan Emanuel sålde bolaget Svensk Samhällsutveckling till välfärdsföretaget Frösunda, som i sin tur ägs av det brittiska investment­bolaget HG Capital.

I Svensk Samhällsutveckling ingår flera andra bolag, som Frösunda fick med i affären, bland annat bolaget Folkhemmet Integration.

Verksamheterna i de sålda bolagen är HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Köpte Lamborghini

Ett av hemmen som såldes till Frösunda, Jälla Ungdomshem utanför Uppsala, har fått hård kritik både av Uppsala kommun och socialstyrelsen för slitna lokaler, eftersatt underhåll och dålig bemanning.

Enligt årsredovisningen fick Jan Emanuel Johansson in 223 miljoner kronor på försäljningen av sina välfärdsföretag.

Strax efteråt köpte han en vit Lamborghini Gallardo, en supersportbil med ett nypris på över 1,7 miljoner.

Expressen kan i dag avslöja att förre finansministern Pär Nuder var delaktig i försäljningen.

Två av varandra oberoende källor berättar att Pär Nuder hjälpte Jan Emanuel Johansson att sälja sitt bolag Svensk Samhällsutveckling för 223 miljoner kronor.

"Inget snack om saken"

När Expressen ringer Frösunda bekräftar man att Nuder förhandlade åt Jan Emanuel.

- Pär Nuder har varit rådgivare åt Jan Emanuel, det är inget snack om saken. Han förhandlade med den dåvarande representanten för våra ägare HG Capital, säger Göran Fredriksson, vice ordförande i Frösunda.

På Frösunda vet man dock inte hur mycket Nuder fick för sin insats i jätte­affären.

- Vad de har gjort upp sinsemellan, det har jag ingen aning om, men när en person anlitar en rådgivare på den nivån så är det väl vanligt att man får betala för det, säger Göran Fredriksson.

Expressen har granskat årsredovisningarna i Nuders ena bolag Dabok AB. Där ser man att inkomsterna ökar betydligt strax efter försäljningen av Jan Emanuels välfärdsimperium.

"Jag har många rådgivare"

I december 2010 såldes Svensk Samhällsutveckling AB. Året efter, 2011, blev ett extra lyckosamt år för Nuder. Då drog han in drygt 12,6 miljoner i Dabok AB, att jämföra med 4,7 miljoner under 2009/2010 och 2,1 miljoner under 2008/2009.

När Expressen kontaktar Jan Emanuel Johansson svarar han undvikande på frågan om Nuder var inblandad, även fast Expressen berättar att Frösunda har bekräftat.

"Jag har många rådgivare i min affärsverksamhet. Vilka är en sak mellan mig och dem. Dock är jag och Pär goda vänner sedan länge", skriver Jan Emanuel Johansson i ett sms.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag