Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pär Nuder i hemlig Nordkoreagrupp

Foto: Roger Vikström

Förre toppolitikern Pär Nuder arbetar med ett hemligt projekt med Nordkorea, avslöjar han i Dagens Industri Weekend.

Samtidigt varnar Pentagon att diktaturen är allt närmare att kunna slå till mot USA med kärnvapen.

- Det som händer i Nordkorea inger stor oro, säger Pär Nuder i intervjun med DI Weekend.

Pär Nuder har lämnat den absoluta toppolitiken. Han var statssekreterare åt Göran Persson, finansminister i S-regeringen mellan 2004 och 2006 och i nästan åtta år passerade alla centrala regeringsfrågor hans skrivbord, skriver DI Weekend.

Kim Jung-Un inspekterar vapen i Nordkorea. Foto: Foto: Xinhua / PolarisI en intervju med Johanna Saldert för DI Weekend berättar han om varför han skrev en insändare i Dagens Nyheter om boken "En marsch mot avgrunden" av Tommy Möller och Margit Silberstein. Per Nuder har ännu inte bestämt sig om han ska stämma författarna för vad han anser är "många uppenbara felaktigheter." Pär Nuder berättar i intervjun om hur nära han var att bli partiledare för Socialdemokraterna, och stänger dörren för en politisk comeback - för gott.

Avslöjar projekt

Nu är exministern omvärldsanalytiker och föreläsare. Under intervjun avslöjar Pär Nuder ett av sina senaste projekt - ett hemligt engagemang på den koreanska halvön.

- Jag är involverad i ett dialogprojekt med Nordkorea. Vi är några före detta europeiska politiker som i över ett år verkat för att fördjupa dialogen mellan Nordkorea och övriga världen, säger Pär Nuder till DI Weekend.

Enligt Pär Nuder består den hemliga gruppen av en tysk, en britt, en fransman och honom själv och ligger helt utanför alla andra institutioner.

- Jag kan inte säga så mycket mer, särskilt som vi är erfarna nog att inte blanda oss i nationell utrikespolitik eller EU:s hållning. Men det som händer i Nordkorea inger stor oro, och att i det läget isolera landet ännu mer vore jättefarligt.

Närmare sina mål

På torsdagen lämnade amerikanska Pentagon en rapport om läget i Nordkorea till landets kongress, enligt AP. I rapporten slår man fast att diktaturen kommer röra sig allt närmare sitt mål att kunna nå USA med kärnvapen. Pentagon kan inte se någon förändring i Nordkoreas strategi att hota och angripa USA och splittra alliansen med Sydkorea.

"Avancerade missilsystem tillsammans med utvecklingar inom kärnkraft ligger i linje med Nordkoreas uttalade mål att kunna angripa USA:s fastland. Nordkorea kommer allt närmare sina mål och öka hotet mot amerikanska styrkor och allierade om landet fortsätter testa och lägga ner resurser på dessa program", skriver man i rapporten.

Nordkorea har den senaste tiden gjort flera kärnvapenprov, något som Pentagon ser som en tydlig utveckling av diktaturens färdighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.