Foto: Femenia / Scanpix Marc
 Foto: Femenia / Scanpix Marc

Par krävs på pengar för porr-nedladdning

Publicerad
Uppdaterad
De är hetero, i pensionsålder och vet inte hur man fildelar.
Trots det krävdes paret på pengar - för olaglig nedladdning av gayporrfilmen "Army lovers".
- Vi blev förnärmade, säger paret till Guardian.
Regeringspartierna är ense och under nästa år väntas riksdagen rösta igenom en ny antipiratlag som skall sätta stopp för fildelning av upphovsrättsskyddat material.
Den så kallade ipred-lagen innebär att upphovsrättsinnehavare får rätt att begära ut internetanvändarens IP-nummer från operatören vilket gör att de kan spåra lagöverträdare och kräva pengar från dem.

Betala eller möt oss i rätten

I England fungerar regelverket redan nu på ett liknande sätt, vilket ett par i 60-årsåldern fick erfara när en juristfirma kontaktade dem angående den tyska gayporrfilmen ”Army Fuckers”.
Paret anklagades för att ha laddat ner filmen, som har tjeckiska bönder i Gestapo-agenter som bärande roller, och fick två val av juristerna: betala eller möt oss i rätten.
Chockade kontaktade de då tidningen Guardian som skriver om deras situation.
– Vi blev förnärmade av filmens titel. Vi tittar inte på porr – varken hetero eller gay – och vi vet inte hur man laddar ner. Vi måste till och med fråga vår son för att kunna köpa något på Itunes, säger paret.

Får hjälp av advokat

Paret hade alltså inte laddat ner filmen den aktuella filmen.
Och de är inte ensamma om att krävas på pengar av juristfirman som agerar på uppdrag av det tyska produktionsbolaget.
Drabbade kan få hjälp av advokaten Michael Coyle som ifrågasätter de metoder som används för att spåra fildelarna.
– De kräver att operatören avslöjar namnet och adressen (vilket inte alla gör) och skickar sedan ut ett brev och kräver pengar. Men tekniken har brister. Det är enkelt att kapa ett trådlöst nätverk, så det är aldrig lätt att se vem som gjort vad.
Michael Coyle menar även att juristerna kräver för mycket pengar av misstänkta fildelare.
– I ett fall ville Davenport Lyons ha 500 pund för ett spel för 20. Den påstådda fildelningen skulle bara ha kostat runt 50 pund – resten är legala kostnader.
Juristfirman Davenport Lyons försvarar sig:
– Vi ger den (som får kravbrevet) gott om möjligheter att gå i svarsmål, och den som inte har gjort något fel har inget att oroa sig för.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag