Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Interna MP-kritiken – mot toppnamnen

Meteorologen Pär Holmgren har länge haft ett stort klimatengagemang.Foto: ADRIAN LEOPOLDSON / LÄNSFÖRSÄKRINGAR
Alice Bah Kuhnke kommer inte att ställa upp som minister i en eventuell ny rödgrön regering, säger hon.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kuhnke kommer inte ställa upp som minister i en eventuell ny rödgrön regering.

I stället toppar hon nu Miljöpartiets EU-lista tillsammans med meteorologen Pär Holmgren – som precis har blivit miljöpartist.

Men flera av MP:s nuvarande EU-parlamentariker är kritiska till valet – och anser att de petas till förmån för de mer välkända profilerna.

"Den kompetens och erfarenhet som vi fyra ledamöter byggt upp här i Bryssel under många år underskattas rejält i valberedningens förslag." skriver Max Andersson, MP.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren är toppnamnen på Miljöpartiets lista till nästa års Europaparlamentsval och de som ska leda partiets valkampanj.

Beslutet att kandidera till EU-parlamentet innebär att Bah Kuhnke är färdig som minister även om det skulle bli en ny rödgrön regering.

– De senaste fyra åren har varit fantastiska på många sätt, men de frågor som engagerar mig allra mest - klimatet och demokratin - de måste försvaras i Europa och därför ska jag leda vår EU-valskampanj och förhoppningsvis blir jag en av våra parlamentariker, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon säger att hon fattade beslutet ”sedan en tid tillbaka” efter samtal med Miljöpartiets partiledning.

Vad hoppas du uppnå i EU?

– Det finns många frågor som just nu utmanas av populister och nationalister i Europa.  Inte minst vad det gäller alla människors lika värde, hbtq-personers och kvinnors rättigheter, människor på flykts rättigheter och möjligheter. Alla de frågorna vill jag  arbeta för att vi säkrar och förstärker. Sen behöver vi också se till att EU blir en stark kraft vad gäller klimatomställning. EU är en av de stora aktörerna som kan göra skillnad globalt och det är något som vi miljöpartister i parlamentet, tillsammans med andra gröna ledamöter från andra medlemsländer, kämpar för.

Så du upplever att du kan göra större skillnad i EU än i en svensk regering?

– Jag vet att det finns många miljöpartister som kan ta plats i Sveriges regering. Men jag ska till Bryssel för att tillsammans med de andra gröna driva de frågor som inte har några gränser - klimatet och medmänskligheten.

Alice Bah Kuhnke kandiderar till EU – är färdig som minister

Alice Bah Kuhnke skriver om beskedet på Instagram: 

”Jag är hedrad av att de föreslår att jag ska stå överst på vår lista och leda vår valkampanj, tätt följd av en alldeles nybliven miljöpartist.”

https://www.instagram.com/p/BrUtIK2nFkR/

Den folkkäre meteorologen Pär Holmgren har precis blivit miljöpartist.

– Jag är miljöpartist för att klimatet inte kan vänta. Det här är den sista mandatperioden EU har på sig för att bidra till en tillräckligt stor och snabb omställning för att klara klimatmålen. Därför har jag de senaste åren velat börja arbeta med klimatfrågan internationellt. Det är i den internationella politiken jag kan göra mest nytta för klimatet framöver, säger Pär Holmgren i ett pressmeddelande.

Pär Holmgren kandiderar till EU för Miljöpartiet

Pär Holmgren blev känd som tv-meteorolog på SVT och arbetar i dag som naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han har länge varit en aktiv klimatdebattör och håller föreläsningar samt har skrivit böcker om klimatet.

”Miljö, klimat, energi, biologisk mångfald och omställningen av det ekonomiska systemet är hans kärnfrågor”, skriver Miljöpartiet i pressmeddelandet.

I november sa Pär Holmgren i en intervju med Expressen att han i framtiden ville påverka miljöfrågan globalt.

– Jag har haft ett otroligt liv och en spännande karriär, men någonstans i mig finns också en förhoppning att i något sammanhang hamna på en position där jag också kan påverka mer globalt, sa Holmgren.

Men flera av Miljöpartiets nuvarande EU-parlamentariker är kritiska till att de två välkända – men i EU-sammanhang oerfarna – profilerna toppar valberedningens lista.

Skarp kritik mot EU-listan från nuvarande parlamentariker

– Det var väntat att riksvalsberedningen skulle toppa med några välkända profiler, men det känns tråkigt att det gäng vi är nu och som har hunnit lära oss hur man bäst påverkar i systemet inte kommer att kunna slutföra det vi påbörjat, säger Bodil Valero.

Hon stod som nummer tre på EU-listan, efter Isabella Lövin och Peter Eriksson, i EU-valet 2014 men är nu nedpetad till plats fyra efter Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde.

Eu-parlamentarikern Bodil Valero petas ner till plats fyra. Foto: Foto Fredrik Hjerling

På samma vis har Max Andersson flyttats ned till plats fem, från tidigare plats fyra i förra valet. Petningarna innebär att varken han eller Bodil Valero väntas komma in i EU-parlamentet efter valet då MP troligen kommer få långt färre röster 2019 än i succévalet 2014 där 15,1 procent av väljarna röstade på dem.

"Den kompetens och erfarenhet som vi fyra ledamöter byggt upp här i Bryssel under många år underskattas rejält i valberedningens förslag. Om listan antas och vi inte ökar kraftigt i opinionen kommer ingen av nuvarande ledamöter in - det vore dumt!" skriver Max Andersson på Facebook.

Men Alice Bah Kuhnke tror att partiet kommer få minst fyra ledamöter även efter valet 2019, och att flera av de nuvarande parlamentarikerna därmed kommer fortsätta sitt arbete i EU.

Max Andersson petas ner från plats fyra till fem.Foto: FREDRIK HJERLING / PRESSBILD

– Förhoppningsvis får vi flera parlamentariker från MP. Just nu har vi fyra och vår ambition är att ha minst lika många efter nästa val, säger hon.

Listan avgörs genom en medlemsomröstning. Den slutgiltiga listan är klar i slutet av februari, enligt Miljöpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.