Par ångrade adoptionen – skickade tillbaka barnet

”Det här är väldigt udda”, säger en socialsekreterare till SVT Jönköping. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: NTB / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesdepartementet har kontaktats i ärendet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Shutterstock

Två föräldrar i Jönköpings län ångrade sig ett och ett halvt år efter att de adopterat ett barn – och lämnade tillbaka barnet till Ryssland.

Nu utreds händelsen av flera myndigheter.

– Vad vi kan se handlar det om en enskild adoption. Och en adoption kan inte upphävas, säger Per Sundberg, pressansvarig på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, till Dagens Nyheter.

Ett par i Jönköpings län adopterade ett barn från Ryssland. Men efter ett och ett halvt år ångrade de adoptionen och barnet, som är i förskoleåldern, skickades tillbaka och lämnades till ursprungslandets myndigheter. 

– Det här är väldigt udda, jag har inte varit med om något liknande och inte mina kolleger heller, säger en socialsekreterare i kommunen till SVT Jönköping.

Kommunen vet inte hur de ska agera och en socialsekreterare har tagit kontakt med Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, för vägledning.

– Vi blev kontaktade av den aktuella kommunen i februari då de behövde rådgivning om hur de skulle hantera ärendet. Vad vi kan se handlar det om en enskild adoption. Och en adoption kan inte upphävas. Vi hänvisade till Utrikesdepartementet eftersom det då handlar om ett försvunnet barn, säger Per Sundberg, pressansvarig på Mfof, till Dagens Nyheter.

Utrikesdepartementet: ”Finns ett regelverk”

En enskild adoption frångår de vanliga bestämmelserna för hur en adoption får gå till. I stället för att gå via adoptionsorganisationer får man genomföra adoptionen direkt med de biologiska föräldrarna. För att få göra detta behövs ”särskilda skäl”, vilket enligt Mfof kan handla vara om det finns släktband mellan adoptivbarnet och adoptivföräldrarna.

Socialnämnden har även kontaktat Utrikesdepartementet som ansett att socialnämnden ska gå in direkt med ett LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Eftersom barnet befinner sig utomlands ska UD även ha instruerat kommunen att låta genomförandet av beslutet gå via dem, genom en så kallad begäran om verkställighet.

– Vad vi gör kan vi inte gå in på. Jag kan inte uttala mig mer än så här, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst till DN.

Han fortsätter:

– Generellt gäller följande: När det gäller barn i en internationell kontext som är i behov av skyddsåtgärder finns det regelverk, till exempel 1996-års Haagkonvention. 

Adoptionen stoppas på grund av coronaviruset 

Föräldrarnas tårar – adoptionen från Kina stoppas av coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.