Papusa Ciuraru överlevde terroristens vansinnesfärd. Foto: Emil ArvidsonPapusa Ciuraru överlevde terroristens vansinnesfärd. Foto: Emil Arvidson
Papusa Ciuraru överlevde terroristens vansinnesfärd.  Foto: Emil Arvidson
Papusas syster Luncuta Caldararu gråter vid sjuksängen på St Görans. Foto: Emil ArvidsonPapusas syster Luncuta Caldararu gråter vid sjuksängen på St Görans. Foto: Emil Arvidson
Papusas syster Luncuta Caldararu gråter vid sjuksängen på St Görans.  Foto: Emil Arvidson

Papusa, 83, klarade sig – överlevde även Förintelsen

Publicerad

Papusa Ciuraru överlevde terroristens vansinnesfärd.

Men det är inte första gången den 83-åriga romska kvinnan har varit nära att mista livet.

Papusas familj flydde för sina liv från Förintelsen.

– Flera av mina syskon dog under flykten, säger Papusa Ciuraru.

Sedan i november 2015 har Papusa Ciuraru tiggt på Stockholms gator.

I fredags eftermiddag blev hon ett av offren för terroristens vansinnesfärd på Drottninggatan.

Den 83-åriga romska kvinnan överlevde men ådrog sig skador och fördes till sjukhus där Papusa Ciuraru opererades.

– Det var en idiot som körde en lastbil nedför Drottninggatan. Han körde sönder de där fula betonglejonen. Men mig lyckades han inte träffa. Och jag är ändå över 80, sa Papusa Ciuraru när Expressen träffade henne på Sankt Görans sjukhus under lördagen.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov uppges erkänna dådet

 

Den 83-åriga romska kvinnan överlevde terrorattacken men ådrog sig skador och fördes till sjukhus där Papusa Ciuraru opererades. Foto: Emil Arvidson

"Vi bodde på marken"

Men Papusa Ciuraru har fruktat för sitt liv flera gånger tidigare.

Hon växte upp i nordöstra Rumänien men när Hitler och hans allierade inledde den romska Förintelsen tvingades Papusas familj fly landet till fots.

– Jag var ung då, men jag minns det väl ändå. Vi bodde på marken, på snön, vi bodde över allt. Flera av mina syskon dog under flykten, sa Papusa Ciuraru i en intervju med Expressen för ett och ett halvt år sedan.

Familjen förföljdes även av rysk militär efter att nazisterna besegrats.

"Tvungen att göra det"

Men efter några år reste familjen tillbaka till Rumänien men stod då helt utan tillgångar och för drygt två år sedan bestämde sig Papusa Ciuraru för att flytta till Sverige och börja tigga.

– Jag var tvungen att göra det för att försörja min familj i Rumänien, säger Papusa som trodde att hennes sista stund var kommen i fredags eftermiddag.

– När jag låg där trodde jag att allt var slut.

Men överlevaren Papusa Ciuraru klarade sig ännu en gång.

– Jag har varit nära att dö många gånger, men jag klarade mig igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag