Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappersbeviset för att Jesus kan ha varit gift

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Papyrusbiten tillhör en anonym samlare som köpte den 1997 av en tysk man.

Kan det här dokumentet visa att Jesus var gift?

En papyrusbit med koptisk text som refererar till Jesus fru offentliggjordes för första gången på tisdagen, skriver New York Times.

En historiker på Harvard Divinity School i USA har översatt en mening från en papyrusbit från 300-talet som antyder att Jesus var gift. En uppgift som inte förekommer någonstans i Bibeln eller andra äldre kristna skrifter:

"Jesus sa till dem, 'Min fru...'", står det.

Och nedanför den meningen finns en annan som lyder: "hon kommer att kunna bli min lärjunge".

Papyrusbiten tillhör en anonym samlare som köpte den 1997 av en tysk man. Då kom det med en lapp där en egyptolog i Berlin hävdade att det var det enda exemplet på en text där Jesus sa att han var gift, skriver New York Times.

Visades i Rom

Papyrusbiten visades upp för första gången på tisdagen i Rom inför en grupp forskare i Koptiska. New York Times fick träffa historikern Karen L. King i förväg.

Hon upprepade flera gånger att texten inte ska tas som bevis på att Jesus faktiskt var gift. Men upptäckten är ändå intressant eftersom det är den första texten som refererar till att Jesus pratar om en fru. Det innebär ytterligare bevis för att det fanns en diskussion bland tidiga kristna om Jesus var gift eller levde i celibat, och hur han ville att hans efterföljare skulle leva.

Det har länge debatterats om Jesus var gift, om Maria Magdalena var hans fru och om han hade kvinnliga lärjungar.

Texten på papyrusbiten

"Inte till mig. Min gav mig liv"

"Lärjungarna sa till Jesus"

"förneka. Maria är värd det"

"Jesus sa till dem, 'Min fru'"

"hon kommer att kunna bli min lärjunge"

"Låt onda människor svälla"

"För mig, jag vistas med henne för att"

"en avbild"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.