Ivanka Trumps smycken är förknippade med lyx. Foto: Agny Tyja / â©BULLS BP00026F7KIvanka Trumps smycken är förknippade med lyx. Foto: Agny Tyja / â©BULLS BP00026F7K
Ivanka Trumps smycken är förknippade med lyx. Foto: Agny Tyja / â©BULLS BP00026F7K
Pressektreterare Sean Spicer i Vita Huset. Foto: Patsy Lynch / POLARIS/IBL POLARISPressektreterare Sean Spicer i Vita Huset. Foto: Patsy Lynch / POLARIS/IBL POLARIS

Pressektreterare Sean Spicer i Vita Huset.

 Foto: Patsy Lynch / POLARIS/IBL POLARIS
President Donald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESPresident Donald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

President Donald Trump.

 Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Pappas hårda kritik efter Ivanka-beslutet

Publicerad

USA:s president Donald Trump går till skarp attack mot klädeskedjan Nordstrom - i en personlig uppgörelse.

För tre dagar sedan dumpade varuhuskedjan dottern Ivanka Trumps varumärke.

"Min dotter Ivanka har behandlats så orättvist av Nordstrom", skriver presidenten på Twitter - och möts av kritik.

Ivanka Trump har målats ut som en makthavare bakom sin far Donald Trump.

Hon har tidigare varit chef inom Trump organization, men också byggt upp ett klädmärke under tio år. De senaste dagarna har dock företaget tappat mark.

Först ut att dumpa Ivankas kläder, skor och smycken var varuhuskedjan Nordstrom den 5 februari. Bara ett fåtal plagg fanns därefter kvar på hemsidan, till ett kraftigt rabatterat pris.

Varuhuskedjan hävdade att en försämrad försäljning låg bakom beslutet, men beslutet kom också samtidigt som kunder hotade med att sluta handla i affärer som säljer Ivanka Trumps kläder.

President Donald Trump med sin dotter Ivanka.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Presidentens attack: "Fruktansvärt"

Nu går USA:s president Donald Trump till attack mot klädkedjan.

På Twitter skriver han: "Min dotter Ivanka har behandlats så orättvist av Nordstrom. Hon är en fantastisk person - som alltid stöttar mig till att göra det rätta! Fruktansvärt!"

Meddelandet retweetades också från Donald Trumps presidentkonto @POTUS.

 

 

 

 

Kritiken mot attacken

Det hör knappast till vanligheterna att en president riktar kritik mot ett företag för hur den behandlat ett företag inom familjen.

Och Donald Trump möts av kritik direkt. Kommentarerna på hans Twitter domineras av kritik mot hans dubbla intressen som USA:s nya president.

"Donald, vad har vi upprepade gånger sagt om att använda din befattning för att påverka familjeverksamheterna", lyder en frekvent delad kommentar.

Under en presskonferens fick Vita Husets pressekreterare Sean Spicer försvara presidentens attack.

– Jag tror det här handlade mindre om hennes företag och mer om en attack på hans dotter. Han har all rätt att stå upp för sin familj och applådera deras affärsframgångar, säger Sean Spicer.

Men han fick fler frågor, och även pressekreteraren gick till slut till angrepp mot Nordstrom.

– Det här är en direkt attack mot hans politik och hennes namn, säger Sean Spicer.

Nordstroms aktie sjönk först, med ynka 0,7 procent, efter tweeten men steg sedan och var upp 1,5 procent under tidig eftermiddag lokal tid.

Koppling till Fox News

Under onsdagen rapporterade också Financial Times om en koppling mellan presidentfamiljen och mediebolaget Fox News.

Ivanka Trump har varit förvaltare för aktier, värda 300 miljoner dollar (motsvarar drygt 2,5 miljarder kronor), i mediebolagen 21st Century Fox och News Corp åt konservative mediemogulen Rupert Murdochs två yngsta döttrar.

Ivanka Trump, dotter till Donald Trump, ska ha fortsatt vara förvaltare även under presidentvalskampanjen. Kopplingen ska bara vara en av många mellan familjen Trump och Murdoch, där den sistnämnde familjen alltså står bakom den inflytelserika mediekanalen Fox News.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag