Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappans vädjan: Hjälp Assange

Julian Assange har suttit isolerad på Ecuadors ambassad i sju år.Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Wikileaksgrundaren är begärt utlämnad till USA för dataintrång.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Julian Assanges pappa, John Shipton, vädjar om hjälp från australiska myndigheter.

För Herald Sun beskriver han sin chock när han såg sonen bäras ut från Ecuadors ambassad.

– Jag såg hur poliserna släpade honom nedför trappan, han såg inte alls okej ut, säger John Shipton till tidnigen.

Det var i torsdags som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps i centrala London. Då hade han levt i exil på Ecuadors ambassad i sju år.

Medieuppbådet vid gripandet var stort. Snart spreds bilder på Julian Assange över hela världen.

För pappan John Shipton i Melbourne kom det som en chock.

– Jag såg hur poliserna släpade honom nedför trappan, han såg inte alls okej ut. Jag är 74 och ser bättre ut, trots att han är 47. Det är en fullkomlig chock, säger han till den australiska tidningen Herald Sun.

Nu vädjar han till australiska myndigheter att göra något för att hjälpa sonen, som har australiskt medborgarskap. 

John Shipton: ”Gör något”

Enligt John Shipton handlar det om att premiärministern och utrikesdepartementet ska ”göra något på ett nyanserat sätt”, skriver Herald Sun.

– Det kan enkelt lösas till allas tillfredsställelse, säger han till tidningen.

John Shipton lyfter samtal som ska ha förts mellan senatorer och ansvariga på utrikesdepartementet om att försöka få Assange utlämnad till Australien.

Australiens premiärminister Scott Morrison vill inte ge Assange någon ”specialbehandling”.Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men premiärministern Scott Morrison klargjorde redan under fredagen att han inte tänker ge Assange någon ”specialbehandling”, rapporterar the Guardian. 

Wikileaksgrundaren är begärd utlämnad till USA för dataintrång efter att ha offentliggjort information om den amerikanska militärens krigsbrott under Irakkriget. Han står också misstänkt för våldtäkt mot två kvinnor i Sverige under 2010.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.