Drin Veseli är kritisk mot skolmaten. Foto: PrivatDrin Veseli är kritisk mot skolmaten. Foto: Privat
Drin Veseli är kritisk mot skolmaten.  Foto: Privat
Eva Nordenhem tycker inte att kritiken är befogad. Foto: Österåkers kommunEva Nordenhem tycker inte att kritiken är befogad. Foto: Österåkers kommun
Eva Nordenhem tycker inte att kritiken är befogad. Foto: Österåkers kommun

Pappans protest – mot skolans mat

Publicerad

Drin Veselis barn serveras vegetarisk mat i skolan när de andra barnen äter fläsk.

Nu kritiserar han skolan – och menar att hans barn får gå hungriga. 

– Jag tycker att det är dåligt, säger han.

Men Eva Nordenhem, kommunens kostchef, protesterar:

– Att inte äta fläskkött är inte att räkna som skäl till att få specialkost.

Drin Veseli, 36, bor med sin familj utanför Stockholm. Nu riktar han kritik mot sina barns skola, eftersom barnen endast serveras vegetarisk mat när den ordinarie skolmaten innehåller fläsk. 

– Vi äter inte fläsk. Då kommer mina barn hem och äter, eller så är de jättehungriga när de kommer hem, säger pappa Drin.

Han upplever att barnens skolgång påverkas negativt av att bara äta vegetariskt:

– De hänger inte med i skolan. Varje dag i mer än ett år har barnen kommit hem och ätit mat, förutom på tisdagar när det är fisk. De har sprungit med jackan på till kylskåpet och ätit direkt.

"Många som har det här besväret"

Han har försökt få sina barn att äta bättre:

– Ibland har jag skällt på mina barn och sagt att de måste äta sin mat.

Drin menar att han inte är ensam med sin kritik och berättar att det finns flera andra föräldrar, vars barn går på skolan, som upplever samma sak.

– Det är inte bara mina barn som det handlar om. Det är många som har det här besväret, men som inte vet hur de ska gå tillväga.

Drin Veseli är kritisk mot skolmaten.Foto: Privat

Kommunens försvar

Eva Nordenhem är kostchef på Österåkers kommun, där den aktuella skolan ligger, och menar att så inte är fallet. 

Tvärtom är det eleverna på skolan som har önskat mer vegetariskt av klimatskäl, säger hon.

Eva berättar att man redan har gjort insatser för att anpassa matsedeln efter elever som inte äter fläsk, bland annat genom att ersätta blandfärs med nötfärs:

– Samtidigt som vi bestämde oss för att servera vegetariskt som alternativ, till fläskkött, började vi med nötfärs i alla färsrätter och kalkon i ost- och skinksås.

"Inte specialkost"

Eva Nordenhem är medveten om att det finns flera elever vars föräldrar vill att det ska serveras kyckling eller nötkött, men förnekar att skolan serverar fläskkött i stora mängder:

– Vi serverar fläskkött två till tre gånger i månaden. Att inte äta fläskkött är inte att räkna som skäl till att få specialkost.

Hon fortsätter:

– Det är väldigt resurskrävande att göra olika varianter.

Eva Nordenhem tycker inte att kritiken är befogad.Foto: Österåkers kommun

Pappan: "Tänker göra en namnlista"

Drin Veseli är inte nöjd med svaren från kostchefen:

– Jag kräver inte värsta maträtterna. Det är inte specialmat. Varför kan de inte göra kyckling och ta bort det vegetariska?

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är dåligt. Jag betalar skatt som man ska göra. Om de inte vill servera, så får jag laga maten själv.

Nu planerar Drin att ta saken i egna händer:

– Jag tänker göra en namnlista. Det finns fler barn som mina, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag