Pappans liv före attacken mot barnen och kvinnan

Advokaten: ”Vill inte kommentera hur min klient mår”.
Mannen som misstänks för tre mordförsök i Lycksele häktas.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Förhandlingarna hölls i Lycksele tingsrätt.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Han har under de senaste åren kämpat med psykisk ohälsa.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Ett av barnen har livshotande skador.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Mannen i 50-årsåldern som misstänks för tre fall av mordförsök har erkänt att det är han som tillfogat skadorna.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Avspärrat vid brottsplatsen.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Avspärrat vid brottsplatsen.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
1 / 9

Mannen i 50-årsåldern levde av allt att döma ett vanligt liv i den lilla byn i Lycksele kommun.

Själv har han beskrivit jakt och natur som stora intressen, men under de senaste åren har han också kämpat med psykisk ohälsa.

På onsdagen häktades mannen, misstänkt för att ha försökt mörda två små barn och en äldre kvinna som han har en nära relation till.

Mannens hem i den lilla byn i Lycksele kommun är på tisdagen fortfarande avspärrat.

Det var dit polisen larmades på måndagsmorgonen och fann två små barn och en äldre kvinna, som alla fick föras akut till sjukhus med allvarliga skador. Ett av barnen har senare vaknat, uppger åklagaren för Aftonbladet.

Mannen är barnens pappa, enligt uppgifter till TV4, och sitter nu anhållen misstänkt för tre mordförsök.

Själv har han erkänt att han skadat dem, men har inte medgett någon specifik rubricering, enligt hans försvarare Kristian Shumkov.

Häktades onsdag

På onsdagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för tre mordförsök. Åtal ska vara väckt senast den 17 november.

Rätten beslutade också om att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Det finns förutsättningar för att göra en sådan omgående. Om det kan misstänkas att en allvarlig störning har förelegat så inhämtar man en sådan, säger Anders Alenskär, lagman vid Lycksele tingsrätt.

Mannen har erkänt att han orsakat brottsoffren skador, men har inte redovisat någon inställning till rubriceringen. Han medger alltså inte att det rör sig om just mordförsök.

– Det är lite tidigt att uttala sig om rubriceringen på de här gärningarna. Därför har vi valt att ange inställning på det sättet, säger mannens försvarare Kristian Shumkov.

Ingen av de tre målsägande har på grund av sina skador ännu inte kunnat höras, uppgav åklagarmyndigheten på onsdagsförmiddagen.

Vårdades för psykisk ohälsa

Mannen själv har i domstolshandlingar beskrivit både sin uppväxt och sitt vuxenliv som harmoniskt. Han gifte sig, har fått flera barn och köpte för några år sedan ett hus inne i Lycksele för att underlätta för familjelivet.

Men det ledde också till en stressig period, enligt honom själv. Han uppger att han arbetade långa dagar för att få ekonomin att gå ihop, och på våren 2018 var han i behov av sjukvård på grund av sitt psykiska mående.

I samband med det hämtades han av polis i sitt hem. Enligt en dom från förvaltningsrätten som fastställde mannens tvångsvård hade han uppträtt avvikande och varit aggressiv. 

Samtidigt togs hans jaktvapen ifrån honom.

Efter en tid på en sluten psykiatrisk avdelning mådde mannen bättre och några månader senare kunde han återfå vapnen.

Fråntogs vapnen igen

Förra hösten försämrades mannens mående igen, bland annat på grund av hög arbetsbelastning och att han genomgått en skilsmässa, enligt hans egen beskrivning.

Mannen fick på nytt vårdas inom psykiatrins slutenvård och hans vapen omhändertogs igen. I februari i år drog polisen in samtliga vapentillstånd som mannen hade.

Mannen tog strid för sin sak, och överklagade till förvaltningsrätten med hänvisning till att han nu hade bättre kännedom om sitt mående och tog emot den vård han ansågs behöva.

I en skrivelse säger han att han har jagat sedan ungdomen och att det ”bidrar till hans välmående”. 

Han visade också upp ett tidigare utfärdat läkarintyg som gjorde gällande att han inte bedömdes som olämplig att ha vapen.

Men rätten gick på polisens linje och avslog överklagandet. Bakgrunden var mannens psykiska ohälsa, som enligt polisen kunde anses vara bestående, samt att han förvarat vapen och ammunition utan tillräcklig säkerhet.

Rättens beslut kom bara tolv dagar innan de gärningar han nu misstänks ha begått.

”En tragedi för hela Lycksele”

Dådet har väckt starka känslor i kommunen. Krisgruppen aktiverades och Svenska kyrkans församlingshem höll under måndagskvällen öppet för den som behövde stöd.

På skolan där elever och personal drabbats av våldsdådet kommer kuratorer att sättas in, har skolchef Samuel Lundström sagt till Folkbladet.

– Det här är inte bara en tragedi för de inblandade, det är en tragedi för hela Lycksele. Man tror inte att något så fruktansvärt ska kunna ske i vår kommun, säger han till tidningen.

På mannens arbetsplats har man chockats av det som hänt.

– Vi fokuserar på de drabbade och de anhöriga, det är där våra tankar finns, säger chefen.

Boende i byn har berättat om det stora polispådraget – med helikopter, tekniker och sökhundar.

– Det känns overkligt, säger en person från området.

Polis förtegen om tillhygge

Hos polisen fortsätter nu utredningen. Åklagaren sa under tisdagen att det är troligt att tillhyggen användes vid dådet och enligt TV4 ska det ha rört sig om en yxa och en kofot.

Beslag har gjorts, men vad det är har polis och åklagare inte velat gå in på.

– Om det handlar om ett tillhygge och vilket tillhygge är en fråga som förundersökningen måste ge svar på, säger David Helgesson, chef för polisens avdelning för grova brott i Västerbotten.

Skadorna hos de två barnen och kvinnan beskrivs som svåra.

– Jag har ingen annan information än att det är allvarliga skador, både hos barnen och kvinnan, säger David Helgesson.

Boende i Lycksele: ”Så fruktansvärt tragiskt”

Starka känslor i kommunen efter våldsdådet.

Skolchefen: ”Ren chocksituation”

Skolpersonalen i chock efter det grova våldsbrottet i Lycksele

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.