Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica dog 2012 – fick krav från Skatteverket förra året

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jessica Sirén, 22, hittades död i sin lägenhet i Venezuela 2012. Nu krävs hon på pengar för ett jobb hon ska ha utfört – förra året. Här är hon tillsammans med sin pappa Fredrik Book.
Foto: Privat

Jessica Sirén, 22, hittades död i sin lägenhet i Venezuela 2012.

Nu begär Skatteverket att hennes pappa ska betala kvarskatt – för jobb dottern sägs ha utfört förra året.

– Det är så kränkande att det finns inte, säger Fredrik Book.

Jessica Sirén ville förändra världen. Hon jobbade ideellt för Röda korset och hade en praktikplats klar på biståndsmyndigheten Sida.

Det hon framför allt brann för, var att bekämpa kvinnovåld. 

– Och slutligen var det vad som tog hennes liv, säger pappa Fredrik Book.

I februari 2012 reste Jessica från Stockholm till Venezuela, för att läsa en termin statsvetenskap.

Knappt fyra månader senare hittas hon hängd i ett lakan i sin lägenhet i staden Mérida. Fredriks dotter hade tagit sitt egna liv, sades det.

Här startade också Fredriks kamp mot myndigheterna. 

Otaliga resor gick till Venezuela för att få rätt till de åtta sidor som var dotterns obduktionsprotokoll. 

Den visade att Jessica redan var död vid tiden för hängningen, vilket Aftonbladet berättade om då. 

Dottern får kvarskatt på jobb hon inte utfört

Sex år har passerat sedan över två hundra personer sörjde bortgången av Jessica vid hennes begravning.

Lika många år har Fredrik kämpat för att finna ro. Så när han fick en deklaration från Skatteverket i handen med en kvarskatt för arbete som Jessica sägs ha utfört 2017, var det som att börja om på ruta ett.

– Det är så kränkande så det finns inte, säger han.

I deklarationen går det att läsa att Jessica har haft en förvärvsinkomst på 24 142 kronor, för ett jobb hon ska ha utfört på en restaurang i Gamla stan i Stockholm.

Dotterns dödsbo avslutades för tre år sedan, men då Fredrik tidigare stått registrerad som ansvarig skickas kvarskatten på 4 614 kronor till honom.

– I min värld är det här så galet. Hon har inte ett bankkonto, och hennes personnummer står inte ens på deklarationen.

Deklarationen till Jessica Siréns dödsbo.
Foto: Privat.

"Jag har haft den här kampen så länge"

Fredrik bestämmer sig därpå för att ta kontakt med Skatteverket.

– De svarade att arbetsgivare fritt kan fylla i uppgifter om anställda och inkomstuppgifter, och att det automatiskt går ut en deklaration till personen, säger han.

Eftersom att Fredrik av misstag råkade godkänna uppgifterna på deklarationen, får han till svar att inget finns att göra.

Han bestämmer sig i stället för att söka hjälp hos polisen, som i sin tur hänvisar honom tillbaka till Skatteverket.

– Då blev jag förbannad och sa "det är väl självaste fan att min mördade dotter inte får vila någonting", och då blev jag vidarekopplad till en polis som skrev en anmälan om olovlig identitetsanvändning.

Men anmälan till trots kvarstår den kvarskatt, som någon nu förväntas betala.

Fredrik beskriver sin situation som ett moment 22, där han aldrig tycks få tid att sörja bortgången av sin dotter.

– Jag har haft den här kampen så länge att någonstans behöver jag lite lugn och ro i livet.

Inget hinder för dödsbon att betraktas som skattesubjekt

Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, vill inte kommentera enskilda ärenden men säger att Fredriks situation låter ytterst ovanlig.

– Att det lämnas kontrolluppgifter för fel person hör absolut inte till det vanliga.

Han berättar att det inte finns något formellt eller juridiskt hinder för att dödsbon ska kunna betrakats som ett så kallat skattesubjekt.

– Men det är inte vanligt för barn, utan har ofta att göra med personer som kanske hade en omfattande förmögenhet eller som bedrivit näringsverksamhet där det kan ta lång tid att fördela arvet, ibland många år.

De uppgifter om förvärvsinkomst som redovisas på en deklaration behöver däremot nödvändigtvis inte avse arbete, menar Schauman.

– Sådant som räknas som inkomst av tjänst kan även röra sig om ersättningar som du kan få via försäkringar, men som inte måste komma från ditt eget arbete utan där en annan person satt in dig som förmånstagare till exempelvis en tjänstepension. 

Men har Skatteverket inte ett ansvar att kontrollera att de kontrolluppgifter som en arbetsgivare lämnar verkligen stämmer? 

– Vi gör en lång rad kontroller av de ca 64 miljoner kontrolluppgifter som lämnas under ett år. En sån här situation skulle kunna vara korrekt, men eftersom det är så ovanligt kan det finnas anledning att ha mer kontroll när en sån situation uppstår.

Skatteverket.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Förstår att det är jättejobbigt"

Trots att ett dödsbo, som i Fredriks dotters Jessicas fall, avslutas när det inte längre finns några tillgångar kvar att tillgå, har Skatteverket inte möjlighet att avregistrera det.

– Under fem år från att man har fått deklarationen har alla, vare sig det handlar om personer, företag eller dödsbon, rätt att begära omprövning av beslutet. I den aspekten kan vi inte heller avregistrera dödsbon, även om de är avslutade.

Men vem förväntas betala den här skatten, när dödsboet är avslutat?
– Det är en jätteavancerad juridisk fråga. Jag skulle gissa på att det faller på delägarna i dödsboet.

Hur går Fredrik vidare i det här fallet?
– Jag kan ta kontakt med honom, så kommer jag se till att det löser sig. Jag förstår verkligen att det är jättejobbigt och vi ska så klart göra allt vi kan för att se till att han slipper ägna mer tid åt den här olyckliga situationen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.