Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappans ”brott” – han har ett jobb för mycket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Familjen bor i en mindre ort norr om Stockholm.
Foto: GOOGLE MAPS

En 41-årig man från Bangladesh och hans familj riskerar att utvisas efter att ha bott tio år i Sverige.

Anledningen: Pappan, San, har haft två jobb. Vilket är ett för mycket – enligt Migrationsverkets nya bestämmelser.

– Jag kan knappt sova. Detta är otroligt svårt och jobbigt, säger San.

När San anlände till Sverige 2007 hade han redan bott fyra år utanför sitt födelseland Bangladesh – i Australien.

Hans äldste son, i dag 10, var bara en sexmånaders baby när familjen kom hit, och två år senare fick San och hustrun ytterligare en pojke.

Nu riskerar samtliga fyra, de bor på en mindre ort norr om Stockholm, att utvisas från Sverige till Bangladesh – ett land inget av barnen någonsin varit i.

Båda jobben vita

Skälet är att San haft två jobb; båda vita och där arbetsgivarna haft kollektivavtal. Men på Sans nya arbetstillstånd stod bara en arbetsgivare angiven.

– Den andra arbetsgivaren ringde därför och kollade med Migrationsverket om det var okej att även de hade honom fortsatt anställd. De fick klartecken för det, inte bara en, utan två gånger. Men nu är det tydligen inte okej längre. Nu har familjen fått hem brev om att de riskerar att utvisas ur Sverige, säger Sans advokat, Sebastian Scheiman.

– Pappan har haft tillräckligt hög lön på bara det ena jobbet för att klara försörjningskravet. Han ville dock att familjen skulle ha det bättre så han har jobbat extra på ett annat jobb.

”Haft svårt att sova”

När Expressen pratar med San, förklarar han att sedan brevet från Migrationsverket dök upp 20 maj har han ”haft svårt att sova”.

– Jag blev chockad när jag fick brevet. Jag hade sedan tidigare fått veta av handläggaren på Migrationsverket att det inte var några problem att jag arbetade på två ställen. Men att jag var tvungen att välja en arbetsgivare, och skriva den på min nya ansökan om arbetstillstånd, säger San.

– Detta är otroligt svårt och jobbigt med massor av negativa tankar. Att lämna allting här... jag kan inte ens tänka den tanken. Mina barn, som dessutom fick brev med samma innehåll, har ju bott i Sverige hela sitt liv, och känner inte till något annat.


LÄS MER: Frisören Babak, 29, utvisas efter missen


”Skett en lagändring”

Sans handläggare på Migrationsverket är Janette Chan Santesson.

– Sedan hans tidigare ansökningar, har det sedan i höstas skett en lagändring. Jag har bett den sökande (San) att inkomma med en passhandling, eftersom hans pass har gått ut. Därefter kan vi fatta ett beslut. I övrigt vill jag avstå från att kommentera det här ärendet. 

Går det att säga i vilken riktning ett beslut lutar åt?

– Vi kan inte ge något förhandsbesked. Jag vet att Sans advokat har varit i kontakt med vår beslutsfattare.

På Sans önskan väljer Expressen att inte publicera namnen på hustrun och de två barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.