Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappan: Såg kvinnohatet födas på en fotbollsplan

Foto: STEFAN TELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: Privat
Foto: Privat

Beppe Singers 11-åriga dotter spelade match med sitt fotbollslag.

Då möttes de av glåpord från ett äldre pojklag – som uppmuntrades av sina pappor, berättar han.

– Det blev så supertydligt för mig var den här typen av inställning till kvinnor kommer ifrån.

Beppe Singer har blivit en pappa han aldrig trodde att han skulle bli – en sådan som går upp tidigt och åker till fotbollsplaner runtom Stockholm.

Hans 8-årige son och 11-åriga dotter spelar båda i varsitt lag, där han är tränare. Det har blivit ett sätt för dem att umgås och ha kul i stället för att sitta hemma med Ipads.

Men förrförra helgen hände något.

Den 11-åriga dotterns lag spelade match i södra Stockholm, när ett äldre pojklag väntade på att sin tur att gå ut på plan.

Då märkte de hur några av dem började kommentera tjejernas spel.

– De står och studsar sina bollar mot staketet och är ivriga att springa ut på plan själva. De flinar, pekar och ger riktigt tråkiga och osportsliga kommentarer. Som ”titta där, fan vad kass”, och så vidare, berättar Beppe Singer.

Papporna satte inte stopp

”Igår såg jag kvinnohatet födas på en fotbollsplan i Högdalen”, skrev han sedan i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Beppe Singer beskriver det som att det var en ”liten klick med pojkar som hånade och pappor som absolut inte satte stopp för det”.

– Utan de mer nickade lite instämmande, lite så där klapp på axeln och ”jo vi vet, snart ska vi spela riktig fotboll, typ”. Min dotter blev ju jävligt ledsen först och blev liksom distraherad på plan. Hon gick ju av plan efter den här matchen, hon var skitarg och skitledsen. Hon är ganska stark men hon blev ändå väldigt påverkad.

När killarna sedan gick ut på plan ville dottern stå och heja på motståndarna.

”Det börjar hemma”

Domaren gav pojklaget en inofficiell varning. 

Beppe Singer tycker att händelsen borde anmälts till Svenska fotbollsförbundet – och att laget borde få besök av personer som jobbar med jämställdhetsfrågor.

– Att någon man som de här killarna tycker är häftig eller ser upp till kommer och pratar med dem om att vara man.

Han tycker att situationen blev ett tydligt exempel på hur en viss inställning till flickor och kvinnor kan börja tidigt – och sedan gå i arv.

– Det börjar hemma när barnen är små. Det börjar på fotbollsplanen. Det är inget som bara plötsligt dyker upp när killarna går ut på krogen och har tagit en shot för mycket. Det blev så jäkla tydligt för mig.

https://www.facebook.com/BeppeSingerOfficial/posts/238306328305960

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.