Aleks Sakala fick se sina barns förskola brinna ned
Aleks Sakala fick se sina barns förskola brinna ned

Pappan: Så långt ifrån vett man kan komma

Publicerad

Det har fortsatt att brinna under natten till fredag på flera håll i Stockholmsområdet. 13 personer har gripits, enligt TT.

Aleks Sakala, boende i Kista, fick se sina barns skola brinna ner.

– Det här är så långt ifrån vett man kan komma - det är galenskap, säger Aleks.

Aleks Sakala och ett trettiotal andra nattvandrare befann sig ute på Kistas gator under natten till fredag.

Bara minuterna innan branden bröt ut på Kista Montessoriskola, på Kastrupgatan, passerade han och ett tiotal nattvandrare lokalen.

Då var allt lugnt.

– Strax efter var det en av oss som såg rök och larmade 112, berättar Aleks Sakala.

Sedan gick det fort.

När han senast såg skolan var den till hälften nedbrunnen.

– Det är stora skador, halva skolan har brunnit upp, säger han.

– Jag bor i huset bredvid skolan, och det ser ut som att alla grannar har kommit ut, säger Aleks.

I Kista Montessori går två av hans barn. Flera av de som är ute och nattvandrar har också barn på skolan.

– Det gör mig extra arg. Blir det bättre om man bränner upp skolorna? Det här är så långt ifrån vett man kan komma - det är galenskap, säger Aleks.

– Var ska mina barn gå i skolan i morgon? De kommer förmodligen inte kunna gå klart terminen, kanske att de har en skola igen till hösten, säger Aleks Sakala.

Han berättar att de under kvällen var runt trettio eller fyrtio nattvandrare ute på gatorna i Kista.

Hela veckan har han varit ute på stan. Nu vill han uppmana fler att göra det samma, och tillsammans med flera andra har han startat Facebook-gruppen "Rör inte min stadsdel".

– Det här är enskilda personer som gör det här, vi är tusentals som bor i området. Fler medborgare måste vara ute och vakta, säger Aleks.

Towe Hägg, presstalesman vid Stockholmspolisen, sammanfattar kvällen med att den, trots flertalet händelser, har varit lugnare.

En av anledningarna ser hon är just närvaron av frivilligorganisationer.

– En av anledningarna till att vi upplevt kvällen som lugnare är att fler människor är ute på stan, säger Towe Hägg.

– Polis, brandkår och frivilligorganisationer blir bättre på samarbete dag för dag. Fler människor engagerar sig.

Bränderna i Stockholmsområdet har dock fortsatt. Polis har varit på plats främst i norr- och söderort.

– Vi har varit på plats främst söder om Södertörn, och Södertälje, säger Towe Hägg.

Omkring klockan fyra på morgonen var det relativt lugnt i södra och västra Stockholm och i länet. Brandförsvaret hade bara några få uppdrag.

Från klockan 18 på torsdagskvällen hade Storstockholms brandförsvar ryckt ut mellan 40 och 50 gånger för att släcka bilar, containrar och byggnader. Södertörns brandförsvar räknade till omkring 20 insatser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag