Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappan mördades av svenska IS-terrorister – nu har kroppen hittats

Ahmad Ashour, överste i den syriska armén, mördades av svenska IS-terrorister i Aleppo. Foto: PRIVAT

Kvarlevor från de tre offer som dödades av svenska IS-terrorister i Aleppo har grävts upp.

Detta skedde ett år efter att Expressen kunde berätta om identiteten på ett av offren, pappan till Fettoun Ashour, 21.

– Expressens publicering har lett till att Fettoun har fått sin pappas kvarlevor tillbaka, säger en anhörig till Expressen.

Nu kan fler kroppar finnas begravna i samma område.

Två av bröstkorgens revben sticker upp ur jorden. Några få röda sippor tittar upp ur gräset. Det är definitiva tecken på att våren har kommit till Aleppo och att under marken ligger dödade människor. Det är just här i närheten av en textilfabrik i industriområdet al-Shkaief utanför den syriska staden Aleppo stod – för fyra år sedan – flera terrorister och genomförde en blodig avrättning av tre okända män. 

Ett år senare – i Göteborg – genomförde polisen en husrannsakan hos en svensk IS-terrorist och beslagtog hans dator. I datorn hittade polisen en film som visar den blodiga avrättningen, och de tre svenskar som deltog: Hassan al-Mandlawi, 33, som har rötter i Irak, Al-Amin Sultan, 31, med rötter i Etiopien och Yasser Sadek, 28, som har sin bakgrund i Palestina. I filmen ses männen med var sin kalasjnikov. 

 

LÄS MER: Hennes pappa mördades av svenska IS-terrorister 

 

Varken polisutredare eller domstol i Sverige kunde identifiera offren från avrättningsfilmen, men efter ett års granskning hittade Expressen identiteten på ett av offren: Ahmad Ashour, överste i den syriska armén. 

21-åriga Fettoun Ahours pappa Ahmad Ashour mördades av svenska IS-terrorister i Aleppo. Foto: Kassem Hamadé

Dottern levde mellan hopp och förtvivlan

Offrets dotter, 21-åriga Fettoun Ahour, bekräftade i en intervju att det var hennes pappa på avrättningsfilmen. Detta efter att ha levt mellan hopp och förtvivlan över pappans öde i tre års tid.

– Jag blev kontaktad av personer som hävdade att min pappa levde och var i Idlib. De ville ha betalt för att hjälpa mig för att hitta honom, sa Fettoun när Expressen träffade henne i Aleppo för ett år sedan. 

Hon har sedan dess velat få tillbaka sin pappas kropp, för att kunna begrava honom. Fettoun Ahour har bett den syriska armén att analysera bildmaterialet för att hitta kvarlevorna. Avrättningen skedde i ett stort industriområde som ligger i ruiner. 

– För att dödförklara en person måste man hitta kroppen, säger myndighetskällor i Syrien.

Kvarlevor från tre personer har hittats i Aleppo. Foto: Kassem Hamadé
När Expressen besökte platsen som hade lokaliserats stack revben upp ur jorden tillsammans rester av små människoben. Foto: Kassem Hamadé

 

Kvarlevor efter offren i Aleppo har hittats

Dottern var mån om att hitta sin pappas kvarlevor – dels för att kunna gå vidare med formella ting, men främst för att ha en grav att besöka. När Expressen besökte platsen som hade lokaliserats stack revben upp ur jorden tillsammans rester av små människoben. Området spärrades av och man började leta efter kvarlevor. 

– Hittills har man grävt upp tre kroppar – en av dem tillhör Fettouns pappa. Man kunde känna honom utifrån de kläder som han hade på sig i filmen, men även från hans guldtänder. Kvarlevorna är på sjukhuset och läkarna har konstaterat att det är överste Ahmad Ashours kvarlevor, säger anhöriga i Aleppo. 

Kvarlevor av två andra offer hittades på samma plats och de tros vara samma personer som syns i filmen. Foto: Kassem Hamadé

Kvarlevor av två andra offer hittades på samma plats och de tros vara samma personer som syns i filmen. 

– Läkare håller på att jobba vidare för att kunna identifiera de andra två offren. Vi tror att det kan ligga fler kroppar i samma område. Vi misstänker en stor massgrav, säger källor i Aleppo. 

Nu tillåts 21-åriga Fettoun Ashours ha en riktig begravningsceremoni för sin pappa, och försöka att gå vidare i livet. 

 

LÄS MER: Hennes pappa mördades av svenska IS-terrorister 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!